37 fajta étel a 19. miklósfai répafőző fesztiválon

A csapatok három kategóriában mérettették meg ételeiket. A zsűri tapasztalt tagjai igazi különlegességekkel is találkoztak. - Ma olyan ételeket kaptunk, amiken mi is meglepődtünk, szakemberek. 30 – 50 éve dolgozunk a szakmában, de érdekes, új dolgokat is felfedeztünk. Például olyan krémlevest találtunk répából, ami hagymás gombóccal volt telítve. Ez egy olyan különlegesség volt, ami számunkra is meglepő - mondta el Rákhely Árpád zsűrielnök.

A Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület azt szeretné elérni, hogy a helyiek, akár a fiatalok is, vigyék tovább a hagyományt. - Tavaly már megmozdult valami. Általános iskolás kislányok is hoztak a versenyre répás ételt. Kaptak kis emléket, díjat, és most már többen is a faluban megszólítottak, hogy jön az unokájuk, beneveznek. Tehát jönnek a fiatalok is. Miklósfán hála Istennek, pozitív irányú fejlődést tapasztaltunk - fogalmazott Köteles Józsefné, a versenyt szervező egyesület elnöke.


A miklósfai kerekrépa, más néven tarlórépa (fotó: Gergely Szilárd)

A farsangi fesztiválok sorát a miklósfai nyitja Nagykanizsán, amely ma már országosan ismert. - Büszkék lehetnek a miklósfaiak arra, hogy nem csak egy hagyományos, régi ételt őriztek meg a köztudat számára, hanem arra is, hogy már 19. alkalommal rendezik meg. Ez a fesztivál is bizonyítja azt, hogy mennyire fontos a hagyományőrzés, mennyire fontos annak az örökségnek a megőrzése, amit eleinktől örököltünk - hangsúlyozta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. A hagyományos kategóriát a Nagykanizsai Honvéd Egyesület csapata nyerte, az ételkülönlegességeknél a Mi Nők Klubja végzett az élen, a legjobb répás rétes címmel pedig Gálné Kiss Viktória büszkélkedhet.