A BLG-be érkezett a Gulag börtöneibe, lágereibe elhurcoltakra emlékező tárlat

Rendhagyó történelemórával nyitották meg a több százezer elhurcolt magyar ember sorsát bemutató tárlatot. A kiállítás különösen jól használható oktatási célokra is, hiszen több olyan visszaemlékezést is tartalmaz, amely a mai diákok figyelmét is felkelti. – Igyekszünk minden diákunknak kézzelfogható látvánnyá tenni a Gulag borzalmait. Reméljük, az ezerfős batthyánys faluban sokak számára lehet intő a múlt, mert a 20. század nemcsak a szabadság évszázada volt, hanem sajnos a rémségek évszázada is. De jó lenne úgy élnünk, és tennünk érte, hogy ez többet ne forduljon elő - fogalmazott Balogh László, a gimnázium igazgatója.


Fiatalok a kelleténél kevesebbet tudnak az elhurcoltak sorsáról, ezért is támogatta a nagykanizsai német nemzetiségi önkormányzat, hogy ezt a tárlatot egy kanizsai iskolában is bemutassák  Fotó: Bakonyi Erzsébet

Egy 1945. decemberében kiadott parancs tette lehetővé a hazai német lakosság teljeskörű kitelepítését. A Szovjetunióba tömegesen, ítélet nélkül elhurcoltak sorsáról még a kelleténél kevesebbet tudnak a mai fiatalok, ezért is támogatta a nagykanizsai német nemzetiségi önkormányzat, hogy a „Málenkij robot, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban” című tárlatot egy kanizsai iskolában is bemutassák. Ezt is az emberek tudomására kell hozni, hisz ez ugyanolyan tragédia volt, mint amelyek a második világháborúhoz más vonatkozásban kapcsolhatók. Jó volna, ha az emberek arról is tudnának, hogy a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre felvállalta az ezirányú kutatásokat is. Ennek érdekében jártak kint a volt Szovjetunió területén - mondta Lancsák József, a nagykanizsai német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A Batthyány-gimnázium aulájában kiállított tárlatot bárki megtekintheti az iskola nyitvatartási idejében.