„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj!”

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét. A nemzetközi programsorozat anyagát idén az indonéz ökumenikus csoport állította össze. Ez alapján tartanak egy héten át közös istentiszteleteket a különböző felekezetű gyülekezetek, és imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért. Nagykanizsán az ökumenikus imahét első alkalmát vasárnap 17 órától tartják a Felsőtemplomban.

Magyarországon csaknem húsz éve hirdetik meg, és Nagykanizsán is több mint tízéves múltra tekint vissza az ökumenikus imahét. A vallási kezdeményezés 1908-ban indult útjára, és a tematikáját minden évben más keresztény közösség állítja össze, idén egy ökumenikus csoport Indonéziából.


Szűcs Imre: Ha kizárjuk Istent az életünkből, abból csak káosz lesz (Fotó: Gergely Szilárd)

– „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj!” Ez az idei mottó, Mózes törvénykönyvéből egy sor. Ez az üzenet különösen fontos ebben a kissé felbolydult világban. Az ember nem mindig az igazságra törekszik, hanem a saját erejéből akarja magát megvalósítani. Oda kellene figyelni az Istenre, mert csak vele valósíthatjuk meg magunkat. Ha kizárjuk az életünkből, akkor csak káoszt teremtünk – mondja Szűcs Imre, a Felsőtemplom plébánosa.

A programsorozat célja, hogy egységet teremtsen a keresztények között. Ennek érdekében a különböző felekezetű gyülekezetek közös istentiszteleteket tartanak egymás templomaiban.


Hella Ferenc: Január harmadik hetén a világ minden kereszténye
együtt imádkozik estéről estére (Fotó: Gergely Szilárd)

– Azt gondolom, akár helyi szinten, akár országosan lehet látni elmozdulást afelé, hogy tudunk együtt lenni, beszélgetni, szolgálni. Nyilván, minden egyháznak megvannak azért a maguk külön kis dolgai, de van egy hét, január harmadik hete, amikor a világ minden táján a keresztények együtt imádkoznak – mutat rá Hella Ferenc református lelkipásztor.

Az imahét kezdőnapja tavaly óta az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is. Az ökumenikus istentiszteletek nyitóalkalmát január 20-án, vasárnap 17 órakor tartják a Felsőtemplomban, ahol Bertók Dániel református segédlelkész hirdet igét.

 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának közleményét az idei imahétről IDE kattintva olvashatja.

Indexkép: Nyeste Pál piarista szerzetes igét hirdet az ökumenikus imahét záróalkalmán a nagykanizsai református templomban 2018. január 28-án. (Fotó: Gergely Szilárd)