„Egy valóban a mai igényeket kiszolgáló Nagykanizsa születik újjá…”

A most kezdődő 2019-es év egy új kezdet, amely lehetőségként megadatott nekünk, hogy átragyogjon rajta a jövő cselekedeteinek mosolya, szebbé és jobbá téve a saját, a családunk és közösségünk életét – fogalmazott Dénes Sándor polgármester televíziós újévköszöntő beszédében, hozzátéve: azt kívánja, találják meg a kanizsaiak azokat a célokat, amelyek elérése kihívást és egyben örömöt is jelent önmaguk, családjuk és környezetük számára.


A ferences kolostor turisztikai átalakítására már kiírták a közbeszerzést, nemsokára indulhatnak a munkálatok

– Kihívásokban és sikerekben egyedülálló év áll városunk előtt – szögezte le a polgármester –, melyhez nagy szükség lesz mindannyiunk összefogására és együttműködésére. Erre minden reményünk megvan, hiszen elmondhatjuk, büszkék lehetünk, hogy a mögöttünk hagyott esztendő is az együttműködést elősegítő nyugalom és békesség jegyében telt, összefogásban az itt élő emberekkel, családokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és vállalkozásokkal.

Ezért is hiszek benne, hogy a 2019-es év áttörést hoz számos közösen megálmodott fejlesztésünkben, amelyek az itt élő családok és emberek életét szolgálják.

Dénes Sándor a tavaly indult vagy befejeződött fejlesztések közül értékként említette a közlekedésfejlesztésre fordított mintegy 90 millió forintot, amelyből a Keleti városrészben több mint 80 új parkolóhelyet alakítottak ki, s 45 millió forintból több utca is megújult, így a Thúry, a Bába, a Bagolai sor, a Besenyő és a Mária utca egy része. Az önkormányzat 20 millió forintot költötta térfigyelő kamerarendszer bővítésére, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház tetőfelújítása pedig 19,5 millióba került. Összegezve: Kanizsa tavaly 270 millió forintot fordított városi fejlesztésekre saját költségvetéséből.

– A Területi Infrastrukturális Fejlesztési Program keretében 1,9 milliárd forintból utak, járdák újulnak meg húsz helyszínen. A munkálatokat három ütemben valósítjuk meg. Az első csomag részeként a Zrínyi és a Hunyadi utca, valamint az Ady sétálóutca felújítása történik meg a közművek cseréjével. A már elkezdett munkát 2019-ben folytatjuk a második és a harmadik ütemmel. A TOP program keretében 2018-ban elkezdődtek a Rózsa bölcsőde munkálatai, amelyek március végére befejeződnek, és indulhat a Napraforgó bölcsőde felújítása is. A Kossuth téri óvoda műszaki átadása megtörtént december végén, a Palini óvoda újabb közbeszerzése pedig elindult.


Ilyen lesz Ady utca – promenádként

Idén az egészségügyi alapellátást szolgáló fejlesztések is elkezdődnek, a Csótónál pedig – a 15 elemből álló játszótér után – nyár elejére elkészül a tavat megkerülő sétány és kerékpárút.

A Modern Városok Program (MVP) keretében elindul az új ipari park kialakítása, amire már csak azért is szükség van, mert a korábbi zóna – a vállalkozói érdeklődéseknek köszönhetően – hamarosan betelik. Ugyancsak az MVP részeként már kiírták a sportcsarnok építésére és a ferences kolostor turisztikai átalakítására a közbeszerzési eljárást, tavasszal pedig meghirdetik a versenyuszoda pályázati dokumentációját is.

– Így, a reményeink szerint, 2019 első felében elindulhatnak a munkálatok, amelyek eredményeképpen egy valóban a mai igényeket kiszolgáló Nagykanizsa születik újjá – mondta Dénes Sándor. – Azonban fontos tudnunk, hogy ezek mind nagyszabású fejlesztések, jelentős bekerülési költséggel. A felelősség éppen ezért nagy, hiszen amellett, hogy megépítjük és átadjuk a város közösségének, a hosszú távú működtetés kérdéseire is választ kell adnunk. A 2019-es év ezért a felelős döntések és az építkezések megkezdésének időszaka lesz, melyhez nagy türelem és összefogás szükséges mindannyiunk részéről. Mert még nagyon sok a feladat, amit el kell végeznünk, hogy egyre élhetőbbé váljon a nagy történelmi múltra visszatekintő, ipari, kereskedelmi és kulturális központi szerepkört betöltő városunk.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője újévi köszöntőjében ugyancsak arról beszélt, hogy 2019 – a korábbi évekhez hasonlóan – további fejlődést, gyarapodást hoz a város és a térség életében.

– Bátran mondhatjuk, 2018 hazánkban és szűkebb pátriánkban is sikereket hozott, hiszen valamennyiünk közös munkájával a magyar gazdaság továbbra is kiválóan teljesít, ami lehetővé teszi, hogy támogassuk, segítsük a családokat, a gyermeket vállalókat, és mindazokat a terveket, amelyek egy-egy település, nagyobb közösség előrelépését szolgálják, s ez 2019-ben sem lesz másként. Nagykanizsa és a térség megújítását, lehetőségeinek bővülését számos program szolgálja, így komoly források állnak rendelkezésre például a területi operatív program, a Modern Városok Program és a Mura-program révén. Az építkezés – a szó mindenfajta értelmében – tehát folytatódik.

Mint a politikus kiemelte, 2010 óta majdnem félezer kisebb-nagyobb fejlesztés, beruházás volt Nagykanizsán – a belváros megújításától intézmények, iskolák, óvodák és bölcsődék korszerűsítésén át utak, járdák helyreállításáig. Csak a kórház több mint ötmilliárd forint támogatást kapott különféle fejlesztésekre.


A sport- és kulturális nagyberuházások is elindulnak, minőségi lehetőségeket teremtve a kanizsaiaknak

– Ami Muraföldét illeti, szintén sikerekről beszélhetünk – folytatta Cseresnyés Péter. – A Mura-programnak köszönhetően bővültek az agrárvállalkozások lehetőségei, és ma már velünk, a térséggel azonosítják például a magyar kivit, a datolyaszilvát, de áfonyában, bogyós gyümölcsökben is erősek vagyunk.A célunk az, hogy ezt a munkát továbbvigyük azért, hogy minél többen boldogulhassanak a szülőföldjükön. A turisztikai jellegű beruházások is folytatódnak idén, hiszen megújul a kisvasút, kerékpárutak létesülnek, és támogatunk minden olyan elképzelést, amely lehetőséget jelent az itt élő családoknak. Ebbe a sorba tartozik például az M70-es korszerűbbé, biztonságosabbá tétele, illetve az alsóbbrendű utak felújítása.

A további fejlődéshez azonban a lehetőségeken, az itt élők akaratán, a munkáján túl még egy dolog kell: a biztonság, szögezte le a képviselő.

– Megtapasztaltuk az elmúlt években, hogy Magyarországot és a magyar embereket többen azért támadják Nyugatról, mert kiállunk a biztonságunk, a megszokott életünk mellett, és nem vagyunk hajlandók odaadni a jövőnket – sem pénzért, sem fenyegetés hatására. Magyarország ugyanakkor sokak szemében minta, példa lett, a felmérések arról tanúskodnak, hogy Európa polgárainak jelentős része azt a politikát támogatja és tartaná jónak hazájában is, amelyet Magyarország folytat. Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül. Sőt: egyre többen vagyunk, akik szerint hazában, nemzetben kell gondolkodnunk úgy, hogy közben jobbá tesszük Európát, és visszatérünk oda, arra a szellemi és lelki alapra, amelyre építve az alapító atyák létrehozták az uniót, azt a szövetséget, amely az itt élőket, Európa nemzeteit szolgálja, és nem idegen érdekeket. Ezt a munkát is folytatnunk kell, hiszen tavasszal hosszú időre eldőlhet Európa sorsa, és ebbe most mi is beleszólhatunk.

Péter Árpád