Fénnyel írott múlt

facebook megosztás

A kötetbemutatót tegnap tartották a Magyar Plakát Házban. A könyvben szereplő kiállításokat és a kötet megjelenését hosszú gyűjtő- és kutatómunka előzte meg. – Tíz kiállítást rendezett már az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Thúry György Múzeum közösen az elmúlt évtizedben, és ennek a válogatott fényképcsokrát tarthatjuk a kezünkben a mai napon, amelyben nagyon sokat dolgozott Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke és Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus - mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A kiskanizsai egyesület folyamatosan azon dolgozik, hogy kiállításaikkal és kiadványaikkal a következő generáció számára is megőrizze a helyi szokásokat, hagyományokat és emlékeket. – Lehet, hogy most úgy tűnik, nem érdekli őket ez a közös múlt. De meggyőződésem, hogy eljön az az idő, amikor kezükbe veszik – túl az ötvenen mondjuk –, és felidéződik bennük a gyerekkoruk és a szüleiknek az emléke. Akkor, amikor már nem lesz kit megkérdezni, és akkor ezek a könyvek fognak válaszolni a kérdéseikre - nyilatkozta stábunknak Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke.

A kötetet dr. Molnár Ágnes néprajzkutató, kulturális antropológus mutatta be. A Miskolci Egyetem adjunktusa kiskanizsai gyökerekkel rendelkezik, így nem meglepő, hogy ő maga is végez gyűjtőmunkát a településrészen. – Negyedrészben én is sáska vagyok, a nagymamám itt született Kiskanizsán, élnek még itt rokonaim is, nagy örömmel jöttem el. Egyrészt azért, mert valóban sokat jártam ide gyűjteni, tulajdonképpen egyetemista korom óta, 1991 óta, lassan 28 éve folyamatosan foglalkozom Kiskanizsa témájával – fogalmazott Dr. Molnár Ágnes néprajzkutató.

Az esemény a Thúry György Múzeum magyar kultúra napi rendezvénye volt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.