GasztroKanizsa: Havas tobozok sütés nélkül

facebook megosztás

A ma már nyugdíjas Horváth Lajosné Évának nem volt nehéz megtanulni sütni-főzni, hiszen édesanyja a hajdani Napsugár presszó szakácsa volt. A családi hagyományt a gyermekei és az unokái is tovább viszik, van érzékük hozzá, jegyezte meg örömmel Éva.


Horváth Lajosné Éva és unokája, Eszter szívesen sütnek-főznek együtt

– Két gyermekünk és négy unokánk van, három fiú és egy kislány – mutatja be a családot. – Kettő 16 éves középiskolás, és kettő 14 éves, 8. osztályos tanuló. Míg kisebbek voltak, sok időt töltöttünk el együtt. Sütöttünk, főztünk, próbáltam bevonni őket a napi feladatokba. A gyerekek elfoglaltsága miatt ma már ugyan kevesebb időt tudunk együtt lenni, de azért napi szinten kapcsolatban vagyunk egymással. Így előfordul, hogy el tudom csábítani valamelyiket egy almás pite sütésre, vagy esetleg mézeskalács készítésére. Most a kislány unokámat, Esztert sikerült bevonnom a havas tobozok készítésébe, amihez egy kicsit több kézügyesség kell. A tobozokat celofánba csomagolva gyakran elajándékozzuk a rokonoknak, ismerősöknek. A saját készítésű süteményünk szépen mutatott a karácsonyi ajándékcsomagjainkban is.

Hozzávalók:

50 dkg darált keksz, 1 dl feketekávé, 2 evőkanál baracklekvár, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, egy kevés tej, magozott meggy és ízlés szerint rum aroma. Ezeket alaposan összedolgozzuk, kis kúpokat készítünk belőle, és egy szem meggyet teszünk a közepébe. Csokis gabonapehellyel díszítjük, végül porcukrot szitálunk a tetejére.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.