Hiányukat ma is érzik – a Don-kanyarban elesett hozzátartozókra, katonákra emlékeztek

A doni áttörés során elesett magyar katonákra emlékezett a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja a Tripammer utcai temetőben. A klubtagok közül többen édesapjukat, hozzátartozóikat vesztették el 76 évvel ezelőtt a Don-kanyarban. A Vörös Hadsereg 1943. január 12-én rohanta le a 2. magyar hadsereget.

Óriási szovjet túlerővel kellett farkasszemet nézniük a magyar katonáknak 1943. január 12-én. A 250 ezer fős állomány esélyeit ráadásul jelentősen rontották az időjárási körülmények: napközben mínusz 30-35 fokot mértek, éjszaka mínusz 40-et. Sokan a Don-kanyarban vesztették életüket, mások később, az itt szerzett sérüléseik következtében, megint mások pedig fogságba estek.


Főhajtás. Poprádi Zoltán (balra) és Gerencsér József a megemlékezésen

A doni harcokban hősi halált halt hozzátartozókról, valamint a világháborúban elesett magyar katonákról a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja is megemlékezett az áttörés 76. évfordulóján a Tripammer utcai temetőben. Az eszteregnyei Czinki Ferenc édesapját vesztette el.

– A hiányát még ma is érzem. Nem volt, aki példát mutasson, hogyan kell elindulni az iskola után az életben, sokáig csak botorkáltunk – fogalmaz. – Az áttörés előtt még otthon volt velünk, a szabadságát töltötte. Amikor indult vissza, édesanyám kérte, hogy maradjon, de apám nem tehette, mert szólította a hivatása. Soha többé nem láttuk. Én kétéves voltam. Emlékszem, ahogy megcsókolt, a bajsza dörzsölte az arcomat – teszi hozzá.

A fronton elesett magyar áldozatok számáról még ma is csak becslések állnak rendelkezésre, de a klubtagok bíznak abban, hogy hamarosan pontosabb információk is napvilágra kerülnek.

– A minap részt vettünk egy előadáson, amelyen a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje, dr. Ravasz István alezredes elmondta, hogy nagyon sok adathoz hozzájutottak, igaz, mind cirill betűvel íródott – mondta el kérdésünkre Gerencsér József, a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának elnöke. – Ezeket a szövegeket, illetve adatokat most fel kell dolgozni, és amennyiben meg tudunk valamit – Poprádi Zoltánnal, a Zala Megyei Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökével már megegyeztünk erről –, felvesszük a kapcsolatot az alezredes úrral, és nyilvánosságra hozzuk, elsősorban azok körében, akik nem tudják, hol halt meg a hozzátartozójuk.


A Széchenyi téri emlékműnél is koszorú és mécses emlékeztet az évfordulóra

A nagykanizsai klub tagjai a temetőben található kopjafánál koszorút helyeztek el és gyertyát gyújtottak, majd felkeresték a Széchenyi téri II. világháborús emlékművet, hogy ott is leróják kegyeletüket a hős magyar katonák előtt.