Interaktív kiállítással ünnepelte a magyar kultúra napját a városi könyvtár

Ma van a magyar kultúra napja, a Himnusz születésnapja. A Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a szöveget Szatmárcsekén. A magyar kultúra napjára szervezett kanizsai programokhoz a könyvtár egy interaktív kiállítással csatlakozott. Ezen a bibliotéka szolgáltatásait mutatták be, de az érdeklődők megismerhették azokat a kulturális munkákat is, amelyeket intézmény dolgozói az elmúlt években készítettek és olvasóik számára biztosítottak.

A könyvtár dolgozói tavaly határozták el, hogy összegyűjtik a város iskoláinak értesítőit. Egy ilyen, még a 19. századból származó ellenőrzőt és a könyvtár helyes használtat is megismerhették a magyar kultúra napján tartott interaktív tárlaton az érdeklődők. – Nagyon érdekes előadáson vagyunk, mi éppen magyarórán jöttünk át. Bár később fogunk csak tanulni Kölcseyről, de nagyon sokat tudtunk meg most ebből a műsorból is róla - említette Varga-Császár Anna.

A könyvtár egyik fő feladata, hogy a fiatalokat a kultúra, az olvasás felé irányítsa. – A könyvtárban a legfontosabb, hogy a magyar kultúrához való hozzáférést biztosítsa, annak a lehetőségeit mutassuk be. A szolgáltatásainkat úgy mutatjuk be, ahogy azok a hozzáférést lehetővé teszik a kulturális javakhoz. Például Nagykanizsa monográfiájának köteteit megpróbáljuk úgy is népszerűsíteni, hogy bizonyos részeit külön is kölcsönözhetővé teszünk, hiszen ezek vaskos könyvek - hangsúlyozta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A Rozgonyi-iskola diákjai ki is próbálták az intézmény szolgáltatásait a délelőtti előadás után.