Jogerősen is ítéletet mondanak O. T. felett, aki még tavaly rabolt ki egy kanizsai dohányboltot

facebook megosztás

Annak a nagybakónaki fiatalembernek az elszámoltatásár kerül sor holnap a Zalaegerszegi Törvényszék, aki 2018 tavaszán egy gázriasztó-fegyverrel rabolt ki egy kanizsai dohányboltot. O. T. tavaly ősszel állt az első fokon eljáró Nagykanizsai Járásbíróság elé, ahol Schábné dr. Proszonyák Éva büntetőbíró mondott ítéletet felette, most pedig jogerősen is pontot tesz az ügy végére dr. Magyar Károly másodfokú büntetőtanácsa.

A bűnügy vádlottja, a mindössze 19 esztendős, nagybakónaki fiatalember, O. T. 2018. március 9. napján, 20 óra 22 perc körüli időben ment be a kanizsai dohányboltba. Kezén cérnakesztyűt viselt, kezében egy általa korábban vásárolt, 9 mm-es gázriasztópisztolyt tartott, arcát pedig maszkkal takarta el. A boltba belépve, a lőfegyvernek tűnő tárgyat az üzletben éppen árufeltöltést végző alkalmazott fejére emelte, majd őt ellenállás esetén lelövéssel fenyegetve szólította fel arra, hogy a bejárati ajtót zárja be, és az üzlet bevételét adja át neki. O. T. vádlott szándékosan eltorzította hangját, szegedi tájszólással próbált az eladóhoz szólni. Közölte vele azt is, hogy ne merjen elfutni, mert akkor az üzlet előtt várakozó férfiak fogják lelőni, illetve arra az esetre is lelövéssel fenyegette őt a terhelt, ha sírva fakadna.

Az alkalmazott O. T. felszólításainak eleget tett, s az üzlet 514.155,- Forint értékű, különböző címletű bevételét a pultnál lévő pénzosztályozó fiókjaiból a terhelt által átadott fekete sportzacskóba, illetve egy piros nylontáskába rakta bele, mialatt O. T. a kezében lévő fegyvert végig az eladóra fogta. Miután a pénzt az eladó a táskába berakta, 20 óra 24 perckor az eladópult mögé ment, annak érdekében, hogy a biztonsági kamera felvételeit letörölje. Ezzel percekig próbálkozott, majd mivel nem járt sikerrel, tevékenységével felhagyott. Közben 20 óra 32 perckor O. T. terhelt a nála lévő fegyvert a kabátjának hasi részénél lévő zsebbe rejtette. Ezután a már nála lévő, nylontáskába pakolt pénzt megpróbálta zsebeibe elrakni, majd az üzlet raktárrészébe bement, s onnan egy Müller feliratú táskát hozott ki, amibe átrakta a pénzt. O. ezután közölte az eladóval, hogy feküdjön a pult mögé, amíg kimegy, s zárja be az ajtó, amit csak 21.00 óra után nyisson ki. Eközben, 20 óra 37 perckor egy barna-drapp kockás esernyőt kért és kapott O. T. az eladótól, melyet szétnyitva, azt maga elé tartva távozott a helyszínről. Az eladó az ajtót kulcsra zárta, majd az üzlet raktárrészébe hátrament, s telefonált a rendőrségre.

Ezalatt O. T. vádlott a Kinizsi és Sugár utcán keresztül a Rozgonyi utca felé menekült, amikor a Nagykanizsa, Rozgonyi u. 25/a. számú épület előtti parkolónál, az éppen gépkocsival arrafelé közlekedő rendőrök felfigyeltek rá. Igazoltatása során előtalálásra került az üzletből elvitt több, mint félmillió forint értékű, különböző címletű papír- és aprópénz, valamint a 9 mm-es gáz-riasztófegyver, a szemrészénél kivágott fekete színű sapka, a kesztyű és a pénz elviteléhez használt táskák is. A rendőrjárőrök nem sokat teketóriáztak: az elkövetőt a helyszínen elfogták, így a dohánybolt elrabolt bevétele hiánytalanul megkerült. Mindezek miatt O. T. terheltet fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség: jó tudni, hogy ennek a súlyos, a köznyugalmat erősen megzavaró bűncselekménynek a büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.