Magyar Idők - Megéri a nyugdíj mellett dolgozni

facebook megosztás

Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet a közterhek mérséklése nyomán - mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.    

A lap csütörtöki számában az államtitkár kifejtette: a célirányos adócsökkentés 2019-ben 45 milliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél. A vállalkozások 21 százaléknyi közterhet spórolhatnak meg tavalyhoz képest, ha munkaviszonyban alkalmaznak nyugdíjast, mivel utánuk nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A nyugdíjas munkavállalók pedig 14 százalékos előnyhöz jutnak azáltal, hogy már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékokat pedig nem.     

Tállai András kitért arra is, hogy bizonyos társadalombiztosítási ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet már nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre. Ugyanúgy jár viszont a kórházi és a háziorvosi ellátás, és felkereshető a szakrendelés is, mint eddig.         

Az államtitkár kiemelte, hogy a járulékcsökkentés csak azokra vonatkozik, akik munkaviszonyban dolgoznak nyugdíj mellett, a megbízással vagy más módon dolgozókra nem. Hozzátette, hogy utóbbiak létszáma szintén megközelíti a 75 ezret.     

Az államtitkár szerint a vállalkozásoktól érkező jelzések arról árulkodnak, hogy a gazdasági szereplők érdemi lehetőséget látnak az új adóügyi rendelkezésben, ezzel abban, hogy nyugdíjas munkavállalókat alkalmazzanak, az anyagi előny mellett ugyanis a korábban nyugdíjba vonult szakemberekkel hozzáadott értéket jelentő tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez - olvasható a Magyar Időkben.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.