„Ne dumáljál, most leszúrlak!” – Egy országgyűlési őr fékezte meg a 70 éves bácsit

Valamiért alaposan begorombult a neki teljesen ismeretlen emberre egy jócskán leittasodott, idős bácsi a megyeszékhelyen: háborús bűnösnek nevezte, és zsebkésével próbálta meg leszúrni. A tavaly szeptemberben történt bűnügy megdöbbentő részleteiről a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt kérdeztem.

A 70 éves, zalaegerszegi férfi 2018. szeptember 10-én, 18 óra körüli időben botorkált a megyeszékhelyen, a kertvárosi autóbusz-fordulóban, erősen ittas állapotban, amikor egy, a buszmegállóhoz érkező, számára teljesen ismeretlen férfi elé ugrott. Ekkor indulatosan, a „ne dumáljál, most leszúrlak, te szar” felkiáltással, váratlanul előrántott és a sértettre fogott egy 7 cm pengehosszúságú zsebkést. A késsel hadonászni kezdett a sértett felé, miközben azt hangoztatta, hogy szerinte ő egy háborús bűnös és ezért le fogja szúrni őt. A sértett folyamatosan hátrált előle, miközben a férfi késsel a kezében, szúró és vágó mozdulatokat tett felé, folyamatosan azzal fenyegetve, hogy leszúrja.

A megtámadott férfi elindult a Fenyő presszó irányába, amikor az események szemtanúja, egy éppen arra járó országgyűlési őr, szolgálatba helyezte magát és felszólította a férfit a kés eldobására, aki ennek nem tett eleget és az immár hivatalos személyként intézkedő férfit is elkezdte szidalmazni. Ekkor az országgyűlési őr a tanult fogásokkal a földre vitte a férfit, majd kivette a kezéből a zsebkést és értesítette a rendőrséget.

Az idős terhelt cselekménye – az elkövetés eszközének jellegére és a szúró mozdulatok mellkasra, illetve fejre irányultságára tekintettel – egyértelműen alkalmas volt arra, hogy a sértettnek 8 napon túl gyógyuló sérülést okozzon, azonban a tényleges sérülés, kizárólag a sértett támadás előli folyamatos kitérésének köszönhetően nem következett be.

Mindezek miatt a 70 esztendős férfi ellen – tekintettel kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartására – garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila