Óvjuk értékeinket, csökkentsük a lakástüzek számát!

Alig telt el két teljes hét az újévből, azonban már megyénkben is öt esetben, az országban pedig háromszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik hazánkban, aminek az oka az, hogy a hideg időben sokkal többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk, és folyamatosan fűtünk.


Fotó: Zala MKI/ archív

A legtöbb lakástűznél egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de sajnos előfordulnak a tegnapi nagykanizsai lakástűzhöz hasonló esetek is, amikor lakhatatlanná válnak az ingatlanok. Fontos megemlíteni, hogy egy-egy ilyen eset során egy élet munkája, emlékek, fontos értékek válhatnak a tűz martalékává, melyeket nagyon hosszú idő alatt vagy szinte soha nem lehet pótolni. Annak érdekében, hogy mind a sérüléseket, mind pedig a lakástüzeket megelőzzük, sokat tehetünk az alábbi egyszerű szabályok betartásával:

  • A közhiedelemmel ellentétben a sérüléseket, illetve a tragédiákat a legritkább esetben okozzák közvetlenül a lángok. A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető lenne, egy jó minőségű füstérzékelővel – pár ezer forintba kerül –, és tíz évig működik. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet még annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. 
  • Javasolt minden otthonban tűzoltó készüléket tartani, amellyel a tűz kezdeti fázisában meg tudjuk akadályozni a lángok továbbterjedését.
  • A statisztikák szerint lakástüzekben többnyire egyedül élő idős emberek veszítik életüket, például úgy, hogy elalszanak főzés, vagy dohányzás közben. Olyan mértékű füstmérgezést szenvednek, ami az életükbe kerül. A szépkorú, egyedül élő hozzátartozók számára ideális ajándék lehet egy füstérzékelő, hiszen az hangos sípolásával a legmélyebben alvó embert is felébreszti.  
  • Országosan évente csaknem négyszáz lakástűz keletkezik amiatt, mert a tűzhelyen, vagy a sütőben felejtik az ételt. Érdemes főzés közben ébresztést beállítani, így biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről. 
  • Egy normál füstérzékelő a konyhában készülő étel párájától is beindulhat, ezért fürdőszobába és konyhába kombinált hő- és füstérzékelőt célszerű telepíteni. 
  • Még mindig sokan vesztik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben. Még ha lakásban gyújt is rá valaki, semmiképpen ne ágyban tegye, ezzel csökken az esélye annak, hogy előbb alszik el, mint a cigaretta. 
  • Sok tűz keletkezik elektromos zárlat miatt. Otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember telepítse és ellenőrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. Azokat a kisgépeket ­– hajvasaló, hajszárító, kávéfőző, mobiltöltő –, amelyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt, ezzel a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, elosztót soha nem szabad használni!
  • Rendszeresen ellenőriztessük tüzelő-fűtő berendezésünket szakemberrel, ha kell a fűtési időszak alatt is többször. Ha hibát, rendellenes működést tapasztalunk azonnal kérjünk segítséget, ne álljunk neki házi barkácsolással megjavítani az eszközöket.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság