Pitiáner bűnözők nagy balhéja: pénteken áll először a keszthelyi bíróság elé H. Gy. és társa

Tavaly májusban próbált H. Gy. és társa a keszthelyi vasútállomáson – késsel – cigarettát rabolni. Még egy esztendő sem telt el az eset óta, és a Balaton-parti város járásbírósága elé állítják őket: holnap az elsőfokú, nyilvános előkészítő ülésen a két vádlottat hallgatja majd meg dr. Palotay András büntetőbíró. A jó néhány fegyházévet érő, „nagy balhé” részleteiről még 2018 decemberében kérdeztem a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt, ebből idézünk most.

A 25 éves, büntetett előéletű H. Gy. és 70 esztendős, büntetlen előéletű társa 2018 május 2-án, a keszthelyi Balaton-parton lévő pavilonsoron italoztak, majd hajnali 02:30 óra körül a szomszédos, keszthelyi vasútállomás nyitott utas váró részéhez mentek át, ahol azzal a szándékkal, hogy cigarettát kérjenek, odaléptek egy padon várakozó, szintén ittas állapotban lévő, ismeretlen férfihez. A sértett közölte velük, hogy nincs nála cigaretta, mire a fiatalabb férfi a zsebéből egy 22 cm hosszú, kb. 13 cm-es pengehosszúságú konyhakést vett elő, majd a sértett felé fordítva fenyegető hangnemben kijelentette, hogy amennyiben nem ad cigarettát, megszúrja. Az idősebb férfi ez idő alatt a követelésnek nyomatékot adva a sértett nyakát átkarolta és a padhoz próbálta szorítani, azonban a sértettnek sikerült magát kiszabadítania, melyet követően a terheltek felhagytak cselekményükkel, így a sértett gyors léptekkel el tudott távozni a helyszínről.

A sértett távozását követően a fiatalabb terhelt nem tett le arról, hogy cigarettát szerezzen, ezért hajnali 02:40 perc körüli időpontban a vasútállomás külső várakozó területének egy másik padján helyet foglaló férfihez lépett oda és tőle is cigarettát követelt. Amint a sértett elutasító választ adott, a férfi ezúttal is elővette zsebéből a konyhakést és azt a sértett mellkasa felé fordítva, fenyegetően közölte vele, hogy amennyiben nem ad cigarettát, megszúrja. A sértett a fenyegetés beváltásától tartva a mellette lévő padon és korláton átlépve a sínek irányába elsietett a vasútállomásról, ahova a két férfi már nem követte.

A rablók cselekményét többen észlelték, és azonnal értesítették a rendőrséget, így a két elkövetőt még a vasútállomás területén sikerült elfogni. A két férfi ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség a Balaton-parti város járásbíróságán. A rablást az úgynevezett alapesetében is kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli a törvény büntetni, azonban minősített esetekben – például a cikkben említett késsel felfegyverkezve elkövetett rablás esetén – a büntetési tétel „alja” öt évre emelkedik, a „plafon” pedig 10, de akár 15 esztendőre is felkúszhat…

Papp Attila