Remekeltek!

Remek versenyeredményekkel zárták 2018-at a BLG-sek. A Batthyány Lajos Gimnázium végzős tanulói két országos megmérettetésen öregbítették iskolájuk hírnevét: az „Emlékezz, Felvidék 1945-1948” történelmi versenyen második helyezett lett a kanizsai gimnázium csapata, egy informatikai megmérettetésen pedig batthyánys győzelem született. – Mi az Emlékezz, Felvidék című versenyen indultunk, aminek a döntője Komáromban volt. Ezt a Kecskés László Társaság és a Rákóczi Szövetség rendezte meg - mesélte Herjavecz Krisztina.

A verseny szervezőinek fő célja az volt, hogy a második világháború után a felvidéki magyarokat ért megaláztatások történetét minél több mai fiatal is megismerje. Sok fájdalmat okozott ez, mivel szinte egyik napról a másikra tépték ki őket otthoni gyökereiktől, s telepítették őket át akár az ország másik felébe - fogalmazott Csermák Ádám Barna. A középiskolai történelmi vetélkedőn végül második helyen zárt a BLG csapata. A Komáromban szerzett élmények mellett a kanizsai diákoknak a felkészülés is örök emlék marad. Csináltunk egy interjút egy hölggyel, aki átélte a kitelepítést. 4 éves volt, amikor Hontfüzesgyarmatról Nagynyárádra telepítették. Őt felkerestük, ismeretség alapján, s ő adott nekünk egy interjút, ezzel segítve a munkánkat - tette hozzá Vasvári Zsóka.

De nemcsak humán, hanem reál vonalon is sikerekkel zárult 2018 a Batthyány Lajos Gimnáziumban. Pánczél Bálint egy, a Linux rendszerrel foglalkozó, országos informatikai versenyen lett első helyezett. – Hatvan, vagy valamivel több felhasználó volt, tehát versenyzők is körülbelül ilyen számban lehettek az első körben. Ebből tízet akartak behívni a második körbe, de végül 13 lett a pontegyenlőségek miatt. Aztán ebből 11 ember, köztük én, jutottunk el Békéscsabára, ami mondjuk elég jelentős távolságra volt mindenkinek…Az ottani fordulón pedig első lettem - mondta Pánczél Bálint.

A négy végzős diák közül Páncél Bálint mindenképpen informatikai vonalon szeretne tovább tanulni, míg a történelmi versenyen remeklő csapat tagjai közül Vasvári Zsóka gondolja úgy, hogy a felsőoktatásban történelmet akar hallgatni.