Veszélyessé válhatnak a kiszáradt karácsonyfák!

Vízkereszt elmúltával a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmezteti a megye lakosait, hogy veszélyessé válhatnak az ünnepek után hosszú ideig meghagyott, kiszáradt karácsonyfák.


Fotó: illusztráció

A vágott fenyőfa a meleg szobában néhány hét alatt kiszáradhat, ezzel jelentősen nő a gyúlékonysága. Fontos, hogy az ünnepek elteltével, a kiszáradt fán ne gyújtsák meg a maradék csillagszórókat, vagy gyertyát, mert az pillanatok alatt lángra lobbanthatja a fát!

Égő karácsonyfa oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a dugaljból kihúztuk! De vigyázat, tűzoltásba csak akkor szabad belefogni, ha saját magunk vagy mások testi épségét azzal nem veszélyeztetjük! A mellékelt videóban, is jól látható, hogy a száraz fa pár másodperc alatt szinte teljesen lángba borul, ilyen eseteknél sose kíséreljük meg mi az oltást, hanem hívjuk a tűzoltókat.

Száraz karácsonyfa egy perc alatt leég - VIDEO

A karácsonyfa közelében mindig legyen olyan eszköz, felszerelés, amellyel az esetlegesen keletkező tűz, annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható, és a mentés, menekülés biztosítható.

Abban az esetben, ha nem tudjuk elfojtani a lángokat, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon!