Zalaegerszegen öregezők, Nagykanizsán pedig egy telefonos csaló ül majd holnap a vádlottak padjára

Nagykanizsán és Zalaegerszegen is fosztogatta az időseket az „öregezésre szakosodott” banda: J. E. és társait csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztással vádolják.

Az országot járva fosztott ki idős embereket egy szervezetten működő banda. Az „öregezők” Nagykanizsán és Zalaegerszegen is fosztogattak, végül Szegeden buktak le. Hogy biztos ne tudjanak több bűnt elkövetni, a rendőrség még a bűncselekmények elkövetéséhez használt BMW-t is lefoglalta tőlük. A galeri sorsáról megyeszékhelyünk járásbíróságának dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa fog majd dönteni: holnap további tanúk kihallgatása, ennek függvényében pedig ítélethirdetés várható.

A három nő és egy férfi 2017 márciusában állapodott meg abban, hogy rendszeres anyagi haszonszerzés végett, megélhetésük biztosítása érdekében idős korú, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személyek sérelmére fognak bűncselekményeket elkövetni. Módszerük az volt, hogy olyan idős, általában 70 év feletti embereket szemeltek ki maguknak, akik az 1950-es 1960-as években épített négyemeletes tömbházak lakásaiban éltek, mely lakások közös jellemzője volt egyedi elrendezésük: mégpedig az, hogy a konyha, ajtóval elválasztott külön helyiséget képez a folyosótól, így onnan a lakások szobáira nincs rálátás. A lakások ezen egyedi elrendezését kihasználva a terheltek valamilyen ürüggyel bekéretőztek a sértettekhez, őket a konyhába kísérték és ott marasztalták, onnan ki nem engedték őket, megakadályozva ezzel a folyosóra való kilátásukat. Az előre megbeszélt szereposztás szerint az idős áldozatokkal két nő folyamatosan egy helyiségben tartózkodott, miközben az egyébként IV. rendű elkövetőként megvádolt férfi a lakás egyéb helyiségeiben kutatást végzett és az értékeket magához vette. A férfi volt az is, aki a társaságot a tulajdonában lévő BMW gépkocsival az egyes elkövetési helyszínekre szállította. A terheltek cselekményeiket előre kitervelten, összehangoltan, rendszeres anyagi haszonszerzés végett követték el.

Nézzünk néhány példát a galeri módszereiből:

2017. március 28. napján, 14:00 óra körüli időben megjelentek egy 80 éves nőnél, annak szegedi lakásán. Hozzá becsengetve azt mondták neki, hogy a társasházban élő egyik 5. emeleti lakót keresik, mert csomagot hoztak neki és szeretnének számára üzenetet hagyni, ehhez kérnek papírt. A sértett nem engedte be a terhelteket a lakásába, megkérte őket, hogy az ajtóban várakozzanak. Azonban ketten a sértett után mentek, arra hivatkozva, hogy egyikük vizet szeretne inni, végül mindannyian a konyhában kötöttek ki. A két terhelt a konyhában beszélgettek a sértettel, különböző kozmetikumokat mutattak neki, lefoglalták és szóval tartották őt, eközben a férfi átkutatta a szobát és az egyik szekrény fiókjából 290.000,-Ft készpénzt, valamint a szekrény akasztós részéből egy mintegy 100.000,-Ft értékű érmegyűjteményt tulajdonított el.

A terheltek 2017. április 10. napján, 13 óra 45 perc körüli időben megjelentek egy 83 éves női sértett mátészalkai otthonában, és magukat régi ismerősnek kiadva, a lépcsőházban leszólították a sértettet. A sértett idős korából kifolyólag úgy gondolta, hogy csak nem ismeri fel a látogatóit, ezért beengedte őket a lakásába beszélgetni. Míg a nők lefoglalták és szóval tartották az idős nénit, eközben társuk átkutatta a szobát és a ruhásszekrényből 220.000,-Ft készpénzt tulajdonított el.

A vádlottak 2017. április 11. napján, 12 óra 50 perc körüli időben megjelentek egy 76 éves férfi sértett gyöngyösi lakásánál, majd hozzá becsengetve azt mondták neki, hogy a társasházban élő egyik lakónak szeretnének üzenetet hagyni, és ehhez kérnek papírt. A sértett beengedte őket a lakásába, a konyhában leültek, majd a sértett adott nekik egy papírlapot. A nők a lakásban mintegy 15 percet tartózkodtak, beszélgettek a sértettel, lefoglalták őt, eközben társuk átkutatta a szobát és az egyik szekrényből ékszereket tulajdonított el, mintegy egymillió forint értékben.

A banda 2017. április 25. napján, 12 óra 50 perc körüli időben egy 80 éves, mozgásában korlátozott férfi székesfehérvári lakásához mentek, és azzal az ürüggyel, hogy ismerik a sértettet és már régen találkoztak, bementek a lakásába, majd a konyha és a szoba között jöttek-mentek. Eközben a nők  különféle módokon elterelték a sértett figyelmét (belekóstoltak a levesébe,  leültették a konyhaasztalhoz, a szobában felszólították a sértettet, hogy üljön le, és kapcsolja be a tévét és ők majd táncolni, valamint vetkőzni fognak neki), férfi társuk pedig ezalatt átkutatta a sértett szobáját és onnan arany ékszereket és készpénzt tulajdonított el, közel egymillió forint értékben.

A terheltek 2017. május 02. napján Zalába jöttek. Aznap, 12 óra 50 perc körüli időben megjelentek egy 81 éves férfi és 80 éves felesége nagykanizsai lakásánál. Azzal az ürüggyel, hogy az egyik szomszédnak szeretnének üzenetet hagyni és ehhez papírra, valamint tollra van szükségük, bekéretőztek a sértettek lakásának konyhájába. Ott a figyelmüket elterelték (egyikük kézkrémeket és parfümöket kezdett el kipakolni a táskájából és azokat ajánlgatta), miközben a lakásba  észrevétlenül belopakodó társuk átkutatta a sértettek szobáit és onnan – euróban és forintban – mintegy 700 ezer forintnyi készpénzt, valamint arany ékszereket tulajdonított el, összesen mintegy egymillió forintnyi kárt okozva ezzel. Ugyanezzel a módszerrel Zalaegerszegen, egy 82 éves nőtől szintén egymillió forint értékben tulajdonítottak el készpénzt és értéktárgyakat.

A terheltek végül 2017. május 11. napján, Szegeden készültek újabb bűncselekmény elkövetésére, amikor velük szemben a rendőrség kora délután intézkedett, majd az általuk használt BMW típusú személygépkocsit is lefoglalta. A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség a négy személy ellen – közülük hárman különös visszaesők – különböző rendbeli, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt.

Nagykanizsán bukott le a tízmilliós kárt okozó telefonos csaló – B. Gábor holnap ül majd először a vádlottak padjára

Még 2016 decemberében, Nagykanizsán fogták el B. Gábort, azt a telefonos csalót, aki megtévesztett emberek adatainak a felhasználásával több, mint tízmillió forintos kárt okozott az egyik távközlési szolgáltatónak. A férfi ellen vádat emeltek a dél-zalai város ügyészei, holnap pedig először ül majd a Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalótermében a vádlottak padjára. Csütörtökön a vádlott kihallgatása és tanúvallomások ismertetése várható, B. Gábor bűnösségéről és büntetéséről Schábné dr. Proszonyák Éva tanácselnök dönt majd.

B. Gábor terhelt 2016 augusztusától decemberi elfogásáig, Magyarország egészét „vadászterületnek” tekintve, a nagyobb városokban kereste fel az egyik távközlési szolgáltató üzleteit, ahol különböző mobiltelefon készülékeket vásárolt új előfizetéssel, részletre. Debrecen, Hajdúszoboszló, Makó, Szolnok, Szentes, Tiszafüred, Kiskunlacháza, Veresegyház, a főváros, Tatabánya, Ajka, Pápa, Győr, Szombathely, Keszthely, Kaposvár szerepelt a kiszemelt célpontok között. A módszere mindig ugyanaz volt: vásárlásai során idegen személyek személyes adatait használta fel oly módon, hogy a távközlési szolgáltató munkatársait tévedésbe ejtve, legtöbbször egy hamis adatokkal kitöltött, általa, fénymásolással gyártott „ideiglenes személyi igazolvánnyal” igazolta személyazonosságát.

És hogy jutott hozzá az idegen személyek adataihoz? Az internet különböző felületein, mint fuvarozással foglalkozó vállalkozó adott fel álláshirdetéseket. Aztán a hirdetésekre jelentkező személyektől különböző indokokkal személyes adatok megadását kérte, így szerzett telefonszámokat, személyi igazolvány számokat, illetve egyéb személyes adatokat. Ezt követően, személyigazolványának cseréjekor a személyigazolvány igénylő lapot lemásolta, s a másolás során annak megnevezését „ideiglenes személyi igazolvány”-ra változtatta, majd azokat már az álláshirdetésre jelentkező, jóhiszemű személyek adatait felhasználva töltötte ki, és az így elkészített hamis iratokat használta fel aztán a távközlési szolgáltató üzleteiben a mobiltelefon-készülékek vásárlása során. Az adásvételi, illetve a mobil előfizetési szerződések így valótlan tartalommal készültek el, amelyeket a terhelt aláírt az érintett ügyfél nevében. A szerződések megkötése után, ha szükséges volt, a készülék első részletét kifizette, azonban, ha túl nagy összeget kellet befizetni, ekkor elállt a vásárlástól. Aztán a részletre megvásárolt telefonok után a havi törlesztő-részleteket már sosem fizette meg. A megszerzett mobiltelefonokat elsősorban Budapesten, a Józsefvárosi piacon értékesítette ismeretlen személyek részére, az értük kapott pénzt pedig felélte.

Nézzünk egy esetet a sokból:

Egészen pontosan 18 alkalommal tért be az „áldozatként” kiszemelt távközlési szolgáltató üzleteibe. B. Gábor 2016. november 9-én, Debrecenben tért be a sértett távközlési cég egyik üzletébe, majd ott magát P. Róbertnek kiadva – akinek az adatait az interneten szerezte meg – az általa kiállított, hamis ideiglenes személyi igazolvány felhasználásával, részletre vásárolt meg egy Samsung Galaxy S7 típusú, 314 ezer 271 forint értékű mobiltelefont. A készülék megvásárlásakor mindössze 8.490 Ft-ot fizetett ki kezdő részletként, majd a készülékkel távozott az üzletből. A szolgáltatás további ellenértékét, a telefon részleteit persze már nem fizette meg, 305 ezer 781 forintos kárt okozva ezzel a Hajdú-Bihar -i megyeszékhelyen. Másnap a Dunántúlra, Ajkára utazott, majd ott ismét megpróbálkozott a telefonvásárlással, ugyancsak sikerrel: P. Róbert adatait felhasználva, ismét sikerült megkaparintania egy Samsung Galaxy S7 típusú mobiltelefont. Ajkán, csakúgy, mint Debrecenben, ismét okozott 305 ezer 781 forintos kárt.

És ez így ment tovább, egészen 2016. december 15. napjáig, amikoris Nagykanizsára utazott B. Gábor, hogy itt is megpróbálkozzon a csalással. Rajtavesztett, ugyanis a sértett távközlési cég biztonsági szolgálata már tájékoztatta üzleteit a csaló férfiről, ezért hiába ment el két kanizsai üzletbe is, már egyik boltban sem szolgálták ki. A második telefonos üzletből aztán értesítették a rendőrséget, és a gyorsan kiérkező rendőrjárőrök a helyszínen elfogták B. Gábort. Az igazoltatás során nevezettnél feltalálásra került kettő, a csalásokhoz használt hamis okirat is. A bűncselekményeket a most megvádolt férfi rendszeres jogtalan haszonszerzési célzattal, megélhetését ebből biztosítva, azaz üzletszerűen követte el. A férfi a bűncselekményekkel a sértett távközlési cégnek összesen 10 millió 550 ezer 977 forintnyi kárt okozott, mely a nyomozás során nem térült meg. Mindezek miatt B. Gábor terheltet folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettével, 18 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint 33 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Papp Attila