3 + 1 tipp a tökéletes mesevideó készítéséhez

facebook megosztás

Az influenzajárvány terjedése miatt egyre több kórházban vezetik be a látogatási tilalmat. A K&H gyógyvarázs YouTube csatornáján keresztül azonban ilyenkor is lehet segíteni a négy fal között gyógyuló kis betegeken egy-egy mese beküldésével. A videós tartalmak világszerte megfigyelhető térhódításával összhangban most 500 MB méretűre növekedett a mesedoktorok által feltölthető mesék mérete, ami hosszabb és jobb minőségű felvételek beküldését teszi lehetővé. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program ezért összegyűjtött néhány olyan alapvető szempontot, amivel még élvezetesebb lehet a gyerekek számára küldött mesevideó.

Az interneten egyértelműen teret hódítanak a videós tartalmak, hiszen a Cisco 2018 év végén megjelent Visual Networking Indexe szerint 2022-re már a teljes internet alapú forgalom 82 százalékát videók fogják adni.„A K&H gyógyvarázs program YouTube csatornáján folyamatosan növekszik a mesevideók száma – jelenleg több mint 750 videó közül válogathatnak a kórházban a beteg gyerekek. A globális irányhoz igazodva most megnöveltük a feltölthető fájlok méretét, így már 500 MB méretű mesét is feltölthetnek a mesedoktorok. Ez normál felbontás mellett körülbelül 10 perces videót jelent, de akár fullHD minőségben is beküldhető egy 2-3 perces mese” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Az influenzajárvány terjedése miatt az online mesék még nagyobb segítségnek számítanak, hiszen ilyenkor a látogatók nélkül nehezebben tudják elfoglalni magukat a beteg gyermekek, viszont a meséket mindig szívesen nézik. Ráadásul ezek nemcsak elfoglalják őket, de a betegségről is elterelik a figyelmüket. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program ezért összegyűjtött néhány olyan alapvető szempontot, amelyek figyelembevételével a mesevideók még izgalmasabbá, élvezhetőbbé válnak a kis betegek számára.

A jó mese kiválasztása már fél siker

Ha azt szeretnéd, hogy sok kis beteg arcára mosolyt csaljon a történeted, szánj rá néhány percet, hogy megnézd, melyek azok a mesék, amelyeket már sokan felolvastak. Ha olyat választasz, amit addig még senki más nem mesélt el, az újdonság varázsa miatt jó eséllyel többen fogják megnézni, mint azt, amelyikből már több változat is létezik. A meseolvasók körében jelenleg a Kis Gömböc a legnépszerűbb.

Díszlet felhasználásával még látványosabb a mesevideó

A felvétel hátterében elhelyezett játékokkal, plüssfigurákkal berendezhetsz egy kis mesesarkot, aminek segítségével tovább színesítheted a történetet. Még izgalmasabb, ha néhány kellék bevonásával nemcsak felolvasod, hanem el is játszod a mesét. Érdemes figyelni arra is, hogy a történetet nyomtatott papír helyett igazi mesekönyvből olvasd fel!

Fontos esztétikai szempont: a videó tájolása

A YouTube-on elérhető tartalmak fekvő tájolásúak, ezért így rögzítsd a mesédet. A képernyőn esztétikusabban mutat, ha betölti a rendelkezésre álló teret a videó, és nem csak egy keskeny sávot a monitor közepén. Emellett fontos az is, hogy a YouTube által is támogatott fájlformátumú legyen az elkészített felvétel – ilyen például az .mp4 vagy az .avi formátum.

+1 Jogi tudnivalók

Figyelembe kell venni, hogy a mesék jogdíjköteles szellemi termékek: érdemes ezért olyan mesét választani, ami nem jogdíjas, tehát a szerzője több mint 70 éve elhunyt, vagy egy népmese, de akár egy saját szerzemény is kiváló megoldás lehet. Ha mindenképpen kortárs szerző művét szeretnéd mesélni, arra is van lehetőség, mindössze egy írásos hozzájárulást kell tőle kérni a mese felhasználásához, amit a mesevideóval együtt tudsz feltölteni. A K&H gyógyvarázs program oldalán található mesetárban megtalálhatod azoknak a kortárs szerzőknek a névsorát, akik már hozzájárultak meséik felhasználásához.

Forrás: K&H gyógyvarázs 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.