A gazdaságra és a fiatalokra koncentrálnak

Több beszámolót meghallgatott, és intézményvezetői pályázatokat bírált el a képviselő-testület januárban. Az év első soros közgyűlésén a város külkapcsolatairól és a 2019–2020-as nevelési év fontosabb dátumairól, körzethatárairól is szó volt.


A képviselők Kovácsné Mikola Máriát és Száraz Csillát újraválasztották a KKK, illetve a múzeum élére

Értéket teremtettek, és Nagykanizsa közösségét szolgálták tavaly is a város közművelődési és közgyűjteményi intézményei, vonta le a következtetéseket a közgyűlés elé terjesztett beszámolókból Dénes Sándor polgármester. A testületi ülésen egyúttal intézményvezetői pályázatokat is elbíráltak, mivel a Kanizsai Kulturális Központ, a Thúry György Múzeum, valamint a Halis István Városi Könyvtár igazgatójának ötéves megbízása hamarosan lejár.

– A KKK és a múzeum esetében a közgyűlés a jelenlegi igazgatókat, Kovácsné Mikola Máriát és Száraz Csillát választotta meg újabb öt évre – tájékoztatott a polgármester, – azonban a könyvtár vezetését illetően nem született döntés. Az egyetlen benyújtott pályázatra öten „igennel”, heten „tartózkodással” szavaztak, így az érvénytelennek számít, és a következő közgyűlésen kell újratárgyalnunk. Mindez a bibliotéka működésében nem okoz fennakadást.

Az ülésen az önkormányzat és a helyi intézmények, civil szervezetek, iskolák külkapcsolatairól is szó volt. Dénes Sándor kérdésünkre elmondta: a testvérvárosok jellemzően egymás kulturális és sportrendezvényein képviseltetik magukat, de a gazdasági érdeklődés is élénkül, amire a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetne a dél-zalai város.

– 2018-ban például a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara kötött együttműködési megállapodást a Csáktornya Megyei Gazdasági Kamarával, hogy közösen segítsék a térségben működő vállalkozások egymásra találását, de a kamara olasz szakmai napot is szervezett novemberben. Idén kiemelt szerep juthat a kanizsai fiataloknak is a külkapcsolataink terén, hiszen oroszországi testvérvárosunk, Togliatti elindít egy digitális turisztikai projektet, amiben a középiskolásaink és egyetemistáink egyaránt érdekeltek lehetnek.


A közgyűlésen az óvodák működési rendjéről is tárgyaltak, végleges döntést a térségi társulás hoz (Fotó: Gergely Szilárd)

A szeptemberben induló nevelési év kapcsán a közgyűlés javaslatot tett a fontosabb dátumokra, így az óvodai jelentkezések és beiratkozások, valamint a nyári feladatellátás időpontjára, továbbá a körzethatárok kialakítására. Ezekről végleges döntést a Nagykanizsa és Térsége Óvodafenntartó Társulása hoz február 15-én.

A képviselők mindemellett elfogadták a 16. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál pályázati kiírását, valamint megszavazták, hogy az önkormányzat igényelje az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását a Babóchay utcai ivó-,illetve szennyvízvezeték rekonstrukciójához, így – pozitív elbírálás esetén – a költségeknek csak egy részét kellene a városnak önerőből finanszíroznia.

Nemes Dóra