„Áfázók” és embercsempészek állnak csütörtökön a zalai bíróságok elé

facebook megosztás

V. Z. J. és társai nem kevesebb, mint 153 milliót igényeltek vissza jogosulatlanul, míg A. E. és 9 társa embercsempészbandát szervezett…

153 millióval csapták be a Magyar Államot – csütörtökön ismét a vádlottak meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

Holnap ismét a vádlottak meghallgatásával folytatódik egy különösen nagy értékre elkövetett, költségvetési csalással vádolt társaság elszámoltatása a Zalaegerszegi Törvényszéken. Az ügyészek szerint V. Z. J. és társai nem kevesebb, mint 153 millió forint ÁFA-t igényeltek vissza jogosulatlanul.

Ismét a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé idézték holnapra V. Z. J. elsőrendű vádlottat és társait, akik a vád szerint 152 millió 950 ezer 486 Forinttal rövidítették meg a Magyar Állam költségvetését. Az ügyészség álláspontja szerint, V. Z. J. elsőrendű terhelt, és az ügyben II. rendű vádlottként szereplő társa egy hústermékekkel kereskedő Kft. tagjai voltak.  A cég V. Z. J. ügyvezetése alatt állt 2009 és 2011 között, a vádlott döntött az általános cégügyekben, míg II. rendű társa a pénzügyek és a kereskedelem területéért felelt. A 2010. esztendőtől kezdve a cég a kedvezőbb beszerzés miatt külföldi partnereket keresett. A külföldi cégeknek a feladata volt, hogy a magyar illetőségű szállítóknál, mint vevők jelentkezzenek, majd a szállítókat megtévesztve az Európai Közösségen belüli export tevékenységet színleljenek, amely alapján a szállítók érvényesítették ÁFA visszaigénylési jogukat. A színlelt ügylettel szerzett áruval a valóságban nem a külföldi cég, hanem a vádlottak által vezetett Kft. rendelkezett. A Kft. ily módon nettó értékben szerzett árut, s belföldi partnerei számára immár ÁFA felszámolásával adta tovább. Az ügyleteket a büntetőügy III. és IV. rendű vádlottjai – egy külföldi székhelyű cég ügyvezetői – aktív közreműködésükkel, tevőlegesen is segítették. A büntetőügy szálainak kibogozása holnap az egyik terhelt meghallgatásával folytatódik, a galerit különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolják.

Embercsempészek a Nagykanizsai Járásbíróság előtt

Csütörtökön újra Schábné dr. Proszenyák Éva büntetőtanácsa elé állítják az embercsempészettel vádolt A. E. és 9 társát a Nagykanizsai Járásbíróságon. A vádirat szerint a terheltek – a II. rendű vádlott ötlete alapján – vagyoni haszonszerzés céljából hoztak létre egy csoportot, amelyet azért alakítottak meg, hogy az illegális bevándorlókat Nyugat-Európába szervezett módon utaztassa tovább. Az egyes szerepeket és feladatokat egymás között jól szervezetten leosztva végezték 2014 decemberétől egészen 2015 februárjáig, mikor is egy rendőri intézkedés nyomán lebukott az embercsempész galeri. A. E. és társai legalább 143 külföldi állampolgárnak, legkevesebb 33 ezer 400 euróért cserébe segítettek, hogy a jogszabályi előírásokat megszegve jussanak Nyugat-Európába. A holnapi tárgyaláson további tanúk meghallgatása várható majd.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.