Azt hazudta, ő vezetett, nem a barátja – együtt ülnek majd a vádlottak padján

Barátja ivott, majd úgy vezetett: nem meglepő, hogy végül árokban kötött ki az autó. Hogy mentse a barátját, azt hazudta a férfi, hogy ő ült a volán mögött. Hamar kiderült, hogy ez nem igaz, és az is, hogy bizony nem kellett volna hazudni a rendőröknek: bűnpártolás és hamis vád lett a dolog vége. A vádemelésig jutott büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

2018. június 17-én az esti órákban, a büntetőügy I. rendű vádlottja sportsérülést szenvedett a baki labdarúgópályán. Sérülésének ellátása, kórházba szállítása érdekében telefonon kért segítséget unokatestvérétől, a III. rendű terhelttől, aki sem vezetői engedéllyel, sem gépkocsival nem rendelkezett. Ezért felkereste a II. rendű terheltet és megkérte arra, hogy őt és az I. rendű rokonát szállítsa el a zalaegerszegi kórházba. A II. rendű terhelt annak ellenére, hogy korábban szeszesitalt fogyasztott, a kérésnek eleget tett. Személygépkocsijával együttesen elmentek a labdarúgó pályára, ahol felvették az I. rendű terheltet majd a megyeszékhely kórházába indultak.

Bakról Zalaegerszeg irányába közlekedve a gépkocsit a II. rendű terhelt vezette, utasként a jobboldali első ülésben az I. rendű, míg hátul pedig a III. rendű terheltet szállította. Bocföldét elhagyva baleset szenvedtek, melynek oka az volt, hogy a gépkocsit vezető II. rendű vádlott nem tartotta be a KRESZ előzésre vonatkozó szabályát, s ennek okán mind a megelőzni kívánt, mind a szembe jövő járművel ütköztek, személyi sérülés azonban nem történt.

A II. rendű terhelt a balesetet követően közölte a társaival, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztott. Tartva ennek következményeitől, a rendőrség kiérkezése előtt megkérte társait: mondják azt, hogy a baleset bekövetkeztekor a gépkocsit a vezetői engedéllyel rendelkező és szeszesitalt nem fogyasztó I. rendű vádlott vezette. A terheltek a rendőri intézkedés során megbeszélésüknek, megegyezésüknek megfelelően cselekedtek: mindhárman szóban, majd a II. és III. rendű terheltek, a helyszínen írásba foglalt meghallgatási jegyzőkönyvükben is úgy nyilatkoztak, hogy a járművet az I. rendű vezette.

Az I. rendű terhelt azzal, hogy a gépjármű vezetését és a baleset okozását magára vállalta, igyekezett a hatóság előtt elleplezni (bűnpártolás) a II. rendű által megvalósított bűncselekményt, vagyis az ittas járművezetés vétségét, valamint, a baleset miatti szabálysértést. A II. és a III. rendű terheltek nyilatkozataikkal pedig hamisan vádolták meg az „előzés szabályainak megsértése” szabálysértés elkövetésével az I. rendű terheltet. Mindezek miatt, a Zalaegerszegi Járási Ügyészség bűnpártolás és hamis vád vétsége miatt emelt vádat a három férfi ellen.

Papp Attila