Bormustrát tartott a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör

facebook megosztás

A Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör a mustrával és a szakértők nyílt bírálatával a gazdák folyamatos fejlődését igyekszik segíteni. A Mindenki Házában tartott rendezvény fő célja a termelők hibáinak kijavítása volt. – Lehet kommunikálni, lehet a zsűrivel beszélgetni. Természetesen megkérdezik a termelőt, hogy mit és hogyan készített a szőlőjével, illetve a borral. Gyakorlatilag a legnagyobb gondot az jelenti, amikor a szőlő belekerül a darálóba, és utána jönnek a problémák. Ami az első három bornál már ki is ütközött - tette hozzá Németh József, a kertbarátok elnöke.


A szakértők nyílt bírálattal segítették a miklósfai gazdák fejlődését

A gazdák dolgát különösen megnehezítette a tavalyi időjárás, de már évek óta problémát okoz, hogy a szőlőtermesztés szempontjából túl későn és szélsőséges körülmények között érkezik meg a nyári meleg. – Volt egy nedves, nagyon hűvös tavasz, nehezen indult el az egész növényvilág. Majd jött egy gyors felmelegedés, komoly fejlődésen esett át minden növény, így a szőlő is. Majd jött – s ez most már sajnos rendszeres – egy száraz, nagyon forró augusztus. S azt nem lehet kiküszöbölni, hogy a növény, a szőlő él, mert mélyen lent vannak a gyökerei, tehát a vizet felveszi, de a levelével jelzi, hogy semmilyen más életfunkciója nincs - fogalmazott Nink Károly zsűritag.

A miklósfai mustrára idén több mint húszféle bor érkezett. A gazdák a következő hétvégén pálinkáikat mutathatják be a szakértő zsűrinek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.