Dél-Zala jó néhány tehetős emberét „lehúzta” a kanizsai autószalon-tulajdonos

Össze-vissza hazudozott a fiatalember, de megnyerő modora miatt mégis hittek neki. Pedig volt az a reklám, amelyben a népszerű csoki márkát éppen azzal reklámozták, hogy ne higgy a látszatnak, mert igaz, hogy ronda, de mégis nagyon finom. Nos, ez megszívlelendő szabály az életben is: emberek, a látszat néha csal! Ezt valószínűleg jól megtanulta az a hét, nagyon is tehetős dél-zalai magánszemély, akiktől az akkor még a 20-as évei közepén járó fiatalember összesen, több mint 165 millió forintot csalt ki. A részleteket dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője foglalta össze hírportálunk olvasóinak.

A most 34 éves, nagykanizsai tartózkodási címmel rendelkező férfi 2007. április 17. napjától volt egy autók értékesítésével foglalkozó, nagykanizsai kft. társtulajdonosa, majd 2010. március 1. napjától annak ügyvezetője is lett.

A cég azonban, a 2010. esztendőtől már jelentős működési és finanszírozási problémákkal működött, a cég ellen adóhatósági eljárások folytak, a veszteségek kompenzálása érdekében a terhelt már korábban is pénzintézeti és magánszemélyektől igényelt kölcsönöket vett igénybe. Mindezt úgy, hogy az ügyletek megkötésének időpontjában az ügyletek teljesíthetősége nem volt biztosított. A kft. 2012-2013-ban kikerült a vádlott addigi, részleges tulajdonából, majd 2014 őszén a céget megvásárló, új tulajdonosok a cég társasági szerződésének módosításáról döntöttek, mely alapján az addig fennálló, ügyvezetői megbízatását is megszüntették a büntetőügy főszereplőjének és új ügyvezetőnek egy másik személyt neveztek ki.

A fiatal férfi eddig az időpontig azonban már sok tízmilliót csalt ki könnyelmű és tehetős dél-zalai emberektől. A becsapott embereket elsősorban azzal tévesztette meg, hogy a sértettek úgy tudták: a még mindig a tulajdonában lévő autószalon 180.000.000,- forint értékű, melynek a háttérben biztos kanizsai és zalaegerszegi ingatlanfedezetek állnak. Ez persze – mint utóbb kiderült – nem volt igaz…

2011-ben a nagykanizsai Kanizsa Centrum egyik szórakozóhelyén ismerkedett össze az első sértettel, aki tudomást szerzett a terhelt gazdasági érdekeltségeiről. A fiatal csaló a tulajdonának mondott autószalon, falubuszokkal kapcsolatos pályázat benyújtási lehetőségeire hivatkozva 2011. október 12. napján 11.000.000,- forintot, majd az elkövetkezendő másfél esztendőben további milliókat kért és kapott kölcsön a sértettől, összesen több, mint 35 millió forintos kárt okozva neki ezzel.

Még mindig a 2011. év: a helyszín és a mese ugyanaz, csak a sértett más. Itt is befektetési lehetőséget ajánlott, melynek elindításához viszont kölcsön tőkére van szüksége, melyet a sértettől kért. Meggyőző modorával és előadásmódjával elérte, hogy 6.500.000,- forintot számoljanak le neki a „vászonasztalra”, amely kárból ismét nem térült meg semmi. A következő áldozatától 8 milliót zsebelt be így, majd egy nagykanizsai autószerviz bérlőjére csapott le, akivel ismerősi viszonyuk mintegy tíz esztendőre nyúlt vissza. A csaló elhallgatta, hogy ekkor (2013) már eladta az autószalonbeli, saját üzletrészét, és a céget továbbra is a magáénak mondva, a vállalkozás NAV felé fennálló tartozásainak rendezése céljából 12.900.000,- forint kölcsönt kért és kapott a sértettől. Ezt további tízmilliók követték, míg végül az ismerősnek a csalással okozott kár 44.695.000,- forintra kúszott fel, amely kárból végül nem térült meg semmi, az összegek további sorsa ismeretlen.

Hasonló módszerekkel, hét ismerősét csapta be végül a fiatal férfi: az okozott kár meghaladja a 165 millió forintot. A Nagykanizsai Járási Ügyészség 7 rendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta meg a most 34 esztendős fiatalembert. Az általa elkövetett csalások egyenként is 2 és 8 év között büntetendők.

Papp Attila