Diakónus érkezett a Jézus Szíve Plébániára

facebook megosztás

Diakónus érkezett a nagykanizsai Jézus Szíve Plébániára. A buzsáki kötődésű Tölgyesi Dáviddal február eleje óta találkozhatnak a Felsőtemplomba járó hívek. A fiatalember az Esztergomi Hittudományi Főiskola szeminaristája.

Tölgyesi Dávid február elején érkezett Nagykanizsára, előtte csak átutazóban járt a dél-zalai városban.

– Két évvel ezelőtt a hivatások hétvégéjén Nagykanizsára jöttem, és tanúságot tettem a hivatásomról. Akkor is azt éreztem – s azóta már többször is –, hogy egy nagyon befogadó közösség előtt beszélhettem. Úgy érzem, a kegyelem járja át ezt a közösséget és ezt a plébániát – véli.

Az Esztergomi Hittudományi Főiskola hatodéves szeminaristáját tavaly nyáron szentelte diakónussá Varga László megyés püspök. A kispap az elméletben tanultakat most a Jézus Szíve Plébánián kamatoztathatja a gyakorlatban.


Tölgyesi Dávid diakónus (balra) és Szűcs Imre plébános az egyik vasárnapi szentmisén

– Egy diakónus például eskethet, temethet és keresztelhet, viszont nem misézhet és nem gyóntathat még. Minden más szentelményt megcsinálhat, például kegytárgyakat is megáldhat. Ez egy hat hónapos időszak. A plébánoson múlik, mennyit enged neki belelátni az irodai munkába – az anyakönyvezés mikéntjébe vagy a pénztárkönyv vezetésébe – és egyáltalán a közösségek életébe – magyarázza Szűcs Imre, a Felsőtemplom plébánosa.

A következő hónapokban Tölgyesi Dávid a napi feladatok elvégzése mellett arra is törekszik majd, hogy minél jobb kapcsolatot alakítson ki a helyi fiatal közösségekkel.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.