Dühöngött, toporzékolt, szétrúgta a mentő belsejét: rendőrkutya fékezte meg végül a drogos férfit

facebook megosztás

Marihuánát fogyasztott, majd nem sokkal később a segíteni próbáló mentősökre támadt egy keszthelyi férfi: dührohamának végül a zsaruk, illetve a velük lévő rendőrkutya vetett véget. A tavalyi esztendő januárjának végén történt, megdöbbentő bűnügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

Egy 44 éves, keszthelyi férfi 2018. január 18-án műtéti beavatkozáson esett át, majd négy nappal később már édesanyja vidéki otthonában lábadozott. Ekkorra egyre zavartabb lett a viselkedése, amely nyugtalan állapot 2018. január 26. napján oda vezetett, hogy a későbbi terhelt édesanyja olyannyira kritikusnak látta fia állapotát, hogy 11 óra 31 perckor kihívta hozzá a mentőszolgálatot. A mentőegység tagjaiként egy mentőápoló, egy szekundáns és a mentőgépkocsi-vezető érkezett a helyszínre.

A mentősök a terheltet zavart állapotban találták: egy kézkrémmel hadonászott azt állítva, hogy az egy csavarhúzó. A vádlott a mentőgépkocsiba önként beszállt, agressziót nem mutatott, így a mentőszolgálat munkatársai elégségesnek ítélték, hogy biztonsági övvel az üléshez csatolva szállítsák: leszíjazását nem tartották szükségesnek. Azonban a települést elhagyva a terhelt egyre izgatottabb lett, beszéde értelmezhetetlenné, összefüggéstelenné vált, azt hajtogatta, hogy ő Isten és egy telephelyre akart menni. A tableten éppen az esetlapot kitöltő mentőápoló sértett kezéből a terhelt váratlanul kirúgta a készüléket, ami ennek következtében a földre esett. A rúgás a sértett jobb combját is elérte. A mentőápoló lehajolt, hogy a tabletet a jármű padlójáról felvegye: ekkor a magát a biztonsági övből időközben kicsatoló terhelt a jobb tenyerével a bal arcfelén megütötte őt, ennek hatására a sértett szemüvege a hordágyra esett.

Ekkor a férfi már magán kívüli állapotban szidalmazta a mentősöket, toporzékolt, a jármű belsejét rugdosta, ezért a mentőápoló megkérte a mentőgépkocsi-vezetőt, hogy álljanak meg, kérjenek segítséget. A mentőgépkocsi megállt és értesítették a kialakult helyzetről a mentőszolgálat ügyeletesét, aki rendőri intézkedést kért. A terhelt megnyugodni látszott, így a mentőjármű újból elindult, majd a zalaegerszegi Alsóerdőn a kiérkező rendőrjárőrök láttán ismételten megállt. A vádlott ekkor újabb dührohamot kapott: megkísérelt kiugrani a járműből az oldalsó ajtó elhúzásával, ebben a közben ismét rákapcsolt biztonsági öv gátolta meg. A terhelt további dühkitörését, agresszióját az intézkedő rendőrök a velük lévő szolgálati eb és testi kényszer segítségével küzdötték le, majd folyamatos fizikai kontroll alatt tartva őt, rendőri segítséggel szállította végül a mentőszolgálati egység a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi betegellátó ambulanciájára, ahol átadták a kezelést ellátó orvosnak.

A mentőápoló sértett – aki közfeladatot ellátó személynek minősül – 8 napon belül gyógyuló sérüléseket (zúzódást) szenvedett.A terhelt a cselekményét megelőzően marihuánát fogyasztott. Mindezek miatta Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a 44 éves, keszthelyi férfi ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.