Édes élmény, hódít a fáNK

facebook megosztás

Idén is nagy sikert arattak a fővárosban a kanizsai fánkok. Hetedik alkalommal képviselte Nagykanizsát a fánkfesztivál Budapesten, a Turisztikai Díjátadó Gálán és Évadnyitó Fogadáson. A rendezvényre azon városok kaptak ezúttal is meghívást, amelyek termékeikkel, illetve rendezvényeikkel kivívták a közönség és a turisztikai szakma legjobbjainak elismerését. A nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztivál minősített rendezvényként szerepelt a turisztikai évadnyitón.


A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház standja az egyik legnagyobb sikert aratta a turisztikai gálán (Fotó: Horváth Zoltán)

Már kora délután megérkezett a VOKE csapata a Budapest Kongresszusi Központba, s a küldöttség csaknem ezer süteményt helyezett el a farsangi díszekkel és álarcokkal díszített dél-zalai standon. Az évadnyitó gálára a turisztikában és a vendéglátásban dolgozó szakemberek kaptak meghívást, a résztvevők szakmájuk magyar és nemzetközi helyzetéről, valamint kihívásairól hallhattak előadásokat.

Dr. Guller Zoltán miniszteri biztos kiemelte: 2018 a rekordok éve volt a hazai vendéglátásban. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója hangsúlyozta: az ágazat teljesítménye 2010óta folyamatosan nő, másfélszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma, sa szállásdíjbevételek megduplázódtak. A tavalyi év pedig minden turisztikai mutatószámot tekintve történelmi év volt. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: a turizmus egyik legnagyobb kihívása a robotizáció és a digitalizáció, de ezek intelligens felhasználásával a vendégek elégedettségét lehet növelni. Szerinte hamarosan eljöhet az az idő,amikor azért fizetnek majd többet az emberek, hogy élő ember foglalkozzon velük a recepción.

A gálán díjazták a turisztikában és a vendéglátásban dolgozó szakemberek legjobbjait,majd következett az évadnyitó fogadás, amelyen az egyik legnagyobb sikere a kanizsai standnak volt:több százan kóstolták meg a dél-zalai fánkkülönlegességeket.

– Örültem amikor megláttam a csörögét és a szalagos fánkot, mert ezekkel nem minden nap találkozik az ember. Csörögével kezdtem, isteni volt. A másik is biztos, hogy nagyon jó, nem is beszélve a lekvárról, ami egyszerűen tökéletes – fogalmazott Szerdi Zsuzsanna, a debreceni Hotel Lycium igazgatója.

Nemcsak kóstolhattak, hanem a szalagos fánk tökéletes receptjét is megtudhatták a kíváncsi érdeklődők.

– Előkészítem a lisztet, langyos helyen tartom, megszitálom, az élesztőt felfuttatom cukros tejben, és tojássárgájával gyúrom. Teszek bele sót, cukrot, egy kis citromhéjat, margarint, majd nagyon alaposan kidolgozom, kelesztem és megdagasztom. Aztán újból kelesztem, sodrom és szaggatom. Az is fontos, hogy középfokú olajban kell kisütni. Nekem így tanították, hála Istennek most is gyönyörű lett – említette Bogatin Sándorné.

A nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztivál már minősített rendezvényként szerepelt a turisztikai évadnyitón.

– A szervezők elkezdték a fesztivált olyan szintre hozni, ami nemcsak a városnak, hanem a régiónak és az országnak is meghatározó fesztiváljává teheti a nagykanizsai fánkfesztivált. Így egy olyan gasztrokulturális fesztiválról beszélhetünk, amelyre oda kell figyelni. Azokkal a kiállításokkal, s azokkal a kiegészítőkkel, amelyeket a nagyérdemű közönség meglátogathatott, megnézhetett, a gasztrokultúra maximálisan teljesült – fogalmazott Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke.

A szervezet elnöke, Márta István is ellátogatott a kanizsaiak kiállítóhelyéhez. Hangsúlyozta: az, hogy az Országos Farsangi Fánkfesztivál már minősített rendezvényként tagja a fesztiválszövetségnek, garanciát jelenthet arra, hogy országosan is egyre ismertebb lesz a dél-zalai rendezvény.

A minősítésnek és a 27. Turisztikai Díjátadó Gálán és Évadnyitó Fogadáson szerzett új kapcsolatoknak is köszönhetően a fánkfesztivál szervezői abban reménykednek, idén minden eddiginél nagyobb lesz az érdeklődés a rendezvényük iránt.

– Olyan kiállítók jelentkeztek a 2019-es fesztiválunkra, akikről eddig csak álmodtunk. Nagyon remélem, hogy minőségben így még előbbre tudunk jutni. Minőségi magyar termékeketis szeretnénk bemutatni, minőségi kultúrát közvetíteni, és reméljük,bővül a külföldi látogatók száma a fesztiválon – emelte ki Kámánné Szép Terézia, a szervező VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házigazgatója.

A 2019-es fánkfesztivál március 1-én délután kezdődik és március 3-ig tart. A háromnapos rendezvényen kiemelt szerepet kapnak a gasztronómiai és a velencei karnevál hangulatát megidéző, színes kulturális programok.

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.