Elvarázsolta a kanizsai közönséget is a Valahol Európában

Elvarázsolta a kanizsai közönséget is a Valahol Európában. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Őze Áron rendezésében mutatta be a magyar musicalirodalom egyik legismertebb darabját. Kuksi és a többi világháborús árva történetét a Rátkai-, valamint az ifjúsági bérlettel rendelkezők is megnézhették.

Nem szabad félni, énekli Kuksi a prológusban. A kisfiú a történet szerint a II. világháborúban marad árván.


Gebei Gellértnek Kuksi volt az első alakítása, de időközben már a Twist Olivérben is szerepet kapott

A túlélés reményében nagyobb utcagyerekek csapatához csapódik, és együtt próbálják meg átvészelni a vérzivataros időket. A főszereplőt alakító Gebei Gellért örül, hogy játszhat a magyar musicalirodalom egyik legnépszerűbb darabjában.

– Szerintem a csapatmunkáról, a szeretetről is szól ez a darab: hogy gondoskodjunk egymásról, és ne hagyjuk cserben a másikat. Nagyon örülök, hogy bekerülhettem – árulta el.

A Bartók Kamaraszínház Dunaújvárosban működik. A Valahol Európában castingját is itt tartották, amire zömében helyi vagy a környező településeken élő iskolások jelentkeztek. A darabot Őze Áron rendezte, aki szerint ma is van üzenete a műnek.

– Ahol gyerekek kiszolgáltatottan tengődnek, és a főszereplőivé válnak valami olyasminek, amiről nem is tehetnek – azt sem tudják, mi történik – és ilyen szempontból áldozatok, az egy őrült nagy felelősség egy felnőtt társadalom vagy akár egy kontinens számára. Meg kellene tudnunk oldani, hogy ilyen helyzetbe egy gyerek se kerüljön soha – mutatott rá.


Farkasszemet néznek az utcagyerekek. A túlélés záloga, hogy megtanuljanak bízni egymásban

Becslések szerint 1945-ben 200 ezer háborús árva és egymillió otthontalan gyermek élt Magyarországon. Az ENSZ tavalyi jelentése szerint pedig ma a világon minden hatodik gyermek háborús zónába születik.

– Olyan tanárunk van, aki nagyon sokat beszélget velünk mindenről. Az osztályom is megnézte ezt az előadást, és a tanárunk mesélt a II. világháborúról. Tudok róla, hogy milyen rossz volt – mesélte a Pötyit alakító Turóczi Csenge.

A Valahol Európában című filmet Radványi Géza rendezte 1947-ben, majd később Dés László közreműködésével musical is készült belőle. A dunaújvárosi társulat előadása Kanizsán is nagy sikert aratott.