Építkezés: több, mint vas és beton

Magyarok vesznek részt egy rigai szabadtéri színpad építésében, a beruházás értékének ötöde, mintegy 9 millió eurós a megbízásuk. Az összesen 1700 tonnás acélszerkezetet körülbelül 130 kamion viszi majd a KÉSZ csoporttól Lettországba. A legnagyobb egy kamionnal szállítandó tartóelem, több mint 26 méter hosszú és 5 méter széles lesz.


Német és orosz között: a közös dal megtartotta őket (Fotó: dziesmusvetki.lv)

Nagyban…  A Nemzet Főtere, azaz az Országház előtti Kossuth tér megújulása kapcsán már ismerős lehet a kecskeméti központú építő cég. Referenciáik összterülete 5 millió négyzetméter. Nyáron vágtak bele Kolozsvárott a Szent Mihály templom – 50 országgyűlés helyszíne – restaurálásába.


Itt választották erdélyi fejedelemmé Bethlen Gábort (Fotó: youtube)

A lett helyszín is ikonikus: a közös dal tartotta meg a 2 milliós népet önazonosságában német és orosz között, évszázadokon át. 1873-ban, még a cári birodalomban volt az első dalostalálkozójuk. Az 1955-ben épült soklépcsőjű karéj  közel 15 ezer énekesnek adott helyet. A rigai színpad egy varázslatos erdei tisztáson a Mezaparksban, a Császárerdőben található.  A húszezres közönség rendre a kórusokkal énekel. Megérett a felújításra, a bővítésre. A magyar építők Kodály városából érkeznek…


Ilyen lesz. Csak a látványterven láthatunk üres sorokat (Fotó: kesz.hu)

És kicsiben… Mászókázás közben javul az egyensúly, segíti az izomtónus normalizálódását, használata vesztibuláris, tapintásos ingerléssel javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot, amelynek köszönhetően jobban működik a tanulási-megismerési folyamat – olvasható egy áruházban a kanizsai kórház alapítványának játszótér projektjéről.


Mászni! Már a lovasíjász megmondta a múlt heti Kanizsában… (Fotó: nkkozpontiovi.hu)

A kötélhágcsó, hinta és csúszda haszna sem elhanyagolható. A gyerekeket egyensúlyi, érzékszervi oldalról ingerlik játékok által, miközben így az idegrendszerük, agyi működésük is folyamatosan edződik. Ez az érés kihat számos más területre is, mint például a beszédkészségre, figyelemzavarra, feladatmegoldásra, rendezett mozgásra, vagy éppen a szociális, beilleszkedési zavarokra. A szenzoros integrációs terápia elsősorban a legősibb érzékek, a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül juttatja el a gyereket egy magasabb idegrendszeri integrációs szintre. Ezek az érzékek már a korai magzati állapotban működni kezdenek. A magzat – egyensúlyszerve, a belső fülben lévő labirintusszerv segítségével – már 8-10 hetes korában észleli a gravitáció változásait és képes ezekre mozgással válaszolni. A terápia azon alapul, hogy az érzékletek legjobb összerendezője a mozgás – kapunk megerősítést másutt.

Elvégre a lovasíjász is megmondta a múlt heti Kanizsában: engedjük mászni őket!

Papp János