Érzékelhetően drágultak a nagykanizsai ingatlanárak, de sem a lakások, sem a házak nem lettek megfizethetetlenek

Tíz éve szinte senki nem gondolta volna, hogy egy nap Magyarország ingatlanpiaca Európa élvonalába kerül az áremelkedés üteme és az építkezési kedv felpezsdülése miatt. Pedig megtörtént, éppen ezért meglepő, hogy sokan még mindig vacillálnak, hogy eladják-e a lakásukat – a mikor és mennyiért egyaránt gyakran felmerülő kérdés.

Vidéken is van élet

Természetesen az ingatlanpiacon is vannak keresett és kevésbé népszerű ingatlanok, illetve területek. A panellakások évek óta slágerterméknek számítanak, ami kézben jár a gyors értékesítési idővel és az elenyésző alkuval.A téglaépítésű társaikat valamivel nehezebb eladni, ami elsősorban a magasabb négyzetméterárakra vezethető vissza, míg a családi házaknál az elhelyezkedésből, az alapterületből és az egyedi kialakításból adódik a kihívás.

Az ingatlanpiaccal kapcsolatos hírek nagy része a fővárosra és a felkapott vidéki nagyvárosokra van kihegyezve, pedig a kisebb városok is szót érdemelnek. Igaz, hogy a statisztikák szerint ezeken a területeken az átlagos négyzetméterár a budapesti szint alig ötöde, de a tranzakciószám mérhetően emelkedik – amiben jelentős szerepük van a családi házaknak.

Éles eltérések Zala megye ingatlanáraiban

Az árváltozásokat érdemes a különböző megyéken belül szemügyre venni, mert ez utal az egyes területek népszerűségére. Zala megyében tavaly az országos szinthez képest jelentősebb volt az ingatlanárak drágulása, ami elsősorban a keszthelyi 14%-os, illetve a nagykanizsai 24%-os bővülésnek köszönhető, ezzel szemben a megyeszékhelyen tapasztalt 2%-os növekedés elenyészőnek számít.

Az átlagos ingatlanárak változása Zala megyében és egyes városaiban 2018. január és december között

Persze érdemes megnézni a százalékok mögött rejlő átlagárakat–ez nemcsak eladói, hanem vevői szempontból is lényeges.A zalai lakások átlagos árszínvonala 33-34%-kal – vagyis 116-181 ezer Ft/m2-rel – elmarad az országos szinttől, Zala határain belül pedig Keszthely árai kiemelkedők. A Nagykanizsán eladó lakások 11-23%-kal kedvezőbbek a megyei szintnél, míg Zalaegerszegen ezt az átlagot a panellakások 10%-kal meghaladják, a téglaépítésű társaik pedig 22%-kal elmaradnak ettől.

Átlagos lakásárak Zala megyében és egyes városaiban (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

A családi házak szegmensében némileg eltérő tendencia rajzolódik ki. A megyei árszint az országoshoz viszonyítva 6%-kal jutányosabb, a kiemelt városok között azonban érzékelhetők a különbségek. A keszthelyi átlagos négyzetméterenkénti árak meghaladják a 255 ezer forintot, ehhez képest Zalaegerszegen és Nagykanizsán 35-36%-kal – tehát 90-94 ezer forinttal – alacsonyabbak az átlagos négyzetméterárak.

A családi házak átlagárai Zala megyében és egyes városaiban (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

Fellélegeztek a kivitelezők

Az ingatlanpiac központi szereplői, az új lakások a használt társaiktól eltérő kérdéseket vetnek fel. 2016 óta az ezek iránti kereslet rendületlen, több lakás ma is a tervező asztal mellől talál gazdára. A szegmensben az építőiparban jellemző munkaerőhiányból eredő csúszások jelentenek problémát – bár a kedvezményes áfa 2023-ig való kiterjesztése enyhítette a kivitelezők ebből fakadó fejfájását.

Forrás: ingatlannet.hu