Falkában támadtak a nők haragosukra az egerszegi börtön előtt: az ok egy facebook-os üzenet volt

facebook megosztás

Falkában támadtak a nők a haragosukra – pont úgy, mint az állatvilág hiénái –, még a tavalyi esztendő tavaszán. Hogy miért? „Komoly” ok állt a háttérben: egy facebook-os kiíráson háborodtak fel. És, hogy hol támadtak? Hát persze, hogy az egerszegi börtön előtt… Végül is, csupán egy tucatnyi térfigyelő kamera pásztázza a börtön utcáját, ahol ugye, megyénk törvényszékének épülete is található. Körülbelül 20 iroda és tárgyaló ablaka tekint le a Várkör utcára, úgyhogy a faluról beutazott nők alaposan megtervezték bűncselekményüket. Ilyen előzmények után, azt már fel sem vetem, hogy miért kell öten nekitámadni egy embernek, egyáltalán miért erőszakkal gondolták megoldani konfliktusukat: nem lehetett volna esetleg megbeszélni a problémát?

Jobban jártak volna, az biztos, mert így nemsokára mehetnek vissza a Várkör utcába: csak most a tárgyalásukra, hogy megkapják megérdemelt büntetésüket. Az tuti, hogy a bírót nem lesz egyszerű megdumálni arról, hogy ők végül is nem voltak elvetemültek, csak megtévedtek… Olyan ez, mint amikor az „okos” tolvaj a bíróság elöl lopja el a biciklit… Hogy utóbb „jól megmérik” majd, az enyhe kifejezés. Az elszomorító büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Öt, Zalaegerszeg környéki falvakban élő nő –akik hozzátartozói viszonyban állnak egymással – 2018. március 17. napján, 8 óra 30 perc körül a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel szemben várakoztak az intézményből szabaduló rokonukra, egy fiatalemberre. Az intézmény bejárata előtt tartózkodott ekkor – és szintén a fiatalembert várta – annak élettársa, és a lány édesanyja. A két család ez időre már ellenséges viszonyba került egymással: a fiatalember vér szerinti rokonai – a terheltek – haragudtak annak élettársára.

A II.rendű és a III. rendű terheltek, meglátva a két, velük immár haragban álló nőt – egy facebook-os üzenet tartalmán felháborodva –, erőteljesen gesztikulálva kezdték el szidalmazni a fiatalember élettársát. Ezután átmentek az utca túloldalára, ahol a III. rendű terhelt az élettárs anyját kezdte el lökdösni, majd megütötte, mire a mögötte álló lánya, a III. rendű terhelt haját megragadva igyekezett eltávolítani a támadót az édesanyjától. A kialakult lökdösődére odaszaladtak az I. rendű (egyébként még fiatalkorú), IV. rendű és V. rendű terheltek a dulakodókhoz, akik közül a II. rendű és III. rendű terheltek az anyát,míg az I., IV. és V. rendű terheltek pedig a lányt bántalmazták.

Az anyát hosszasan ütlegelték a fején, továbbá haját és ruháját húzták, lökdösték, majd a II. rendű terhelt a táskájával fejbe is ütötte, aki ettől a földre került. A földön fekvő sértettet a II. rendű terhelt a táskájával folyamatosan ütötte, és tovább bántalmazta: haját tépte és hajánál fogva a földön húzta, csakúgy, mint a III. rendű terhelt. Az V. rendű terhelt egy idő után megjelent a három fős társaságnál, és megpróbálta eltávolítani a III. rendű terheltet az anyától. A II. rendű terhelt ennek ellenére nem tágított: a táskáját ledobva, a hajánál fogva ismét lerántotta a sértettet a földre, akibe a III. rendű terhelt-társa még bele is rúgott.

Eközben az I., IV. és V. rendű terheltek több alkalommal is megütötték, lökdösték illetve folyamatosan a haját húzták a megtámadott lánynak.  Miután az V.rendű vádlott otthagyta őket, és a másik csoportosuláshoz indult, a IV. rendű terhelt egyedül maradt a lánnyal szemben, akit tovább bántalmazott, majd a bántalmazás lökdösődésbe ment át. A lány ekkor elindult a büntetés-végrehajtási intézet kapujának irányába, és miután a IV. rendű vádlott taszított nevezetten még egy nagyot, a lány végül becsengetett az intézménybe.

Ekkor a terheltek több férfi rokona érkezett a helyszínre, akik a verekedőket szétválasztották a megtámadott két személytől, és ennek hatására kb. 10 percnyi nyugalom következett. Azonban, a III. rendű terhelt hamarosan újabb támadásba lendült, és a lány felé indult meg támadólag, de egy ott álló férfi hozzátartozó visszafogta. A lánynak végül mégis nekiment a III. rendű terhelt, akinek ismét segítségére sietett az édesanyja, aki hajánál fogva húzta el a lányától a III. rendűt. Ezt látva a fiatalkorú I., a II. és IV. rendű terheltek futva érkeztek a helyszínre, és együtt kezdték el újfent bántalmazni a lányt, akit a náluk lévő táskákkal is megütöttek. Miközben két hozzátartozó férfi személy ismét elválasztotta a terhelteket a bántalmazott személytől, megérkezett a helyszínre két,időközben riasztott, megkülönböztető jelzést használó gépjármű, amivel véget ért a csetepaté: az elkövetőket elfogták.

A terheltek cselekményükkel olyan erőszakos és kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy az arra haladókban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen, ezért a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség garázdaság büntette miatt emelt vádat az öt nő ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.