Fél év alatt közel félezer távmeghallgatás a bíróságokon

facebook megosztás

Népszerű és jól működő a távmeghallgatási rendszer, tudtuk meg az Országos Bírósági Hivatal sajtócsoportjától. Öt hónap alatt, 207 bíró, 447 alkalommal tartott távmeghallgatást a magyar bíróságokon kialakított távmeghallgatási rendszer segítségével. A távmeghallgatások „másik” helyszínileg gyakrabban büntetés-végrehajtási intézet volt. Ezen kívül, a meghallgatások másik végpontja 94 alkalommal a bíróságok távmeghallgató helyisége volt, míg 18-szor pedig külföldi helyszín.

A bíróságok a meghallgatások több mint egyharmadát 2019. januárjában bonyolították le: összesen 153 alkalommal tartottak távmeghallgatást. Januárban a legtöbb távmeghallgatást a Fővárosi Törvényszék (26 esetben) és a Győri Törvényszék (21 esetben) bonyolította le. Azonban a Kecskeméti Törvényszék, a Szegedi, a Veszprémi, a Miskolci és a Tatabányai Törvényszék is országos átlagot meghaladó gyakorisággal vette igénybe a technológiát, az eljárási cselekmények lebonyolítása során.

A múlt hónapban, összesen 156 személyt hallgattak meg a távmeghallgatási rendszer segítségével: az esetek 80%-ban vádlottak meghallgatására került sor.

A távmeghallgatás alkalmazásának technikai feltételeit a „Via Video” projekt keretében megvalósult, 72 db távmeghallgatási eszközökkel felszerelt tárgyalóterem biztosította. Ma már minden törvényszéken és minden megyeszékhelyi járásbíróságon van működőképes távmeghallgatási eszköz. A fejlesztéseknek köszönhetően, várhatóan 2019. év végére további 112 tárgyalóteremben válik lehetővé a bírósági távmeghallgatás.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.