GasztroKanizsa: Tarlórépa krémleves hajdinagombóccal

A szepetneki „HADD FŐZZEK MA MAGAMNAK” Főzőklubot Kocsis Edit művelődésszervező, a helyi IKSZT vezetője közösség-összetartó céllal keltette életre 2018 tavaszán, főzni-sütni szerető hölgyek és urak kedvére. A szepetneki önkormányzat támogatásával, tematikus terv alapján, havonta 1-2 alkalommal szorgoskodnak együtt a tagok, no és persze meg is eszik, amit (ki)főztek. Rendszeresen készítenek helyi és környékbeli gasztronómiai különlegességeket, de más országok nevezetes étkei és kuriózumnak számító reformfogások is asztalra kerülnek.


Kocsis Editék étele különdíjat nyert Miklósfán (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Ilyen reform érdekességgel nevezett a csapat a XIX. Miklósfai Répafőző Fesztiválra. A tarlórépa krémleves hajdinagombóccal nevet viselő ételük, kategóriáktól függetlenül, a legegészségesebb étek címet nyerte el. Akik az elismerésre méltán büszkék lehetnek: Kaposi Jánosné, Kocsis Edit és Mulasics Andrásné.

Elkészítése:

Először a gombócokat készítjük el, mert a főzőlére a leves készítésénél szükség lesz. Fél csésze megmosott, lecsöpögtetett hajdinát lábasba teszünk, és felöntjük egy csésze forró húsleves alaplével. Fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük. Ezután beleteszünk 25 dkg darált sertéshúst, egy egész tojást, sót, borsot és apróra vágott zeller zöldjét (más alkalmakkor tehetünk bele bazsalikomot, lestyánt, vagy akár majoránnát is, csak összhangban legyen az étellel, amihez tálaljuk). Diónyi gombócokat formálunk a jól kidolgozott masszából, és forró vízben (lehet szintén alaplé) kifőzzük.

60 dkg gyalult, savanyított tarlórépát, ha szükséges átmosunk, és felöntjük azzal a folyadékkal, amiben a gombócokat főztük úgy, hogy éppen ellepje. Ízesítjük sóval, fehérborssal, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az alaplé miatt a sóval óvatosan bánjunk. Amikor a répa megpuhult, botmixer segítségével pürésítjük. 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű lisztből, 3 dl laktózmentes főzőtejszínből habarást készítünk, és behabarjuk vele a levest. Forrás után levesszük a tűzről, és sűrű szűrőkanálon átszűrjük az egészet. Ha kicsit sűrű, alaplével lehet hígítani.

A gombócok mellé készítsünk még nyers répából levesbetétet. A répát julienne-re vágjuk, kevés folyadékban, fedő alatt roppanósra pároljuk, majd leszűrjük. A levesbetéteket tálaljuk külön, és díszítsük a zeller zöldjével.

Bakonyi Erzsébet