Hiszünk az igehirdetésben, mert hiszünk a Megváltóban

Az igehirdetés nemcsak az istentisztelet, hanem a keresztény élet középpontja is, mondta Steinbach József református püspök a 20. Kanizsai Esték évadindító előadásán.

Rendhagyó helyszínen: ezúttal nem a templomban, hanem a közelmúltban felújított gyülekezeti teremben köszöntötte az érdeklődőket Hella Ferenc református lelkipásztor, aki egyúttal az idén húszéves előadássorozat történetét is felelevenítette.


Hella Ferenc a közelmúltban felújított gyülekezeti teremben nyitotta meg az előadássorozatot
(Fotó: Gergely Szilárd)

– Annak idején a kanizsai gyülekezet lelkésze, Balogh Tibor esperes kezdeményezte, hogy szerveződjön egy afféle „szabadegyetem”, ahol a társadalmat érintő, illetve minket, reformátusokat foglalkoztató kérdésekről van szó. Csodálatos megélni az idő múlását, és azt, hogy húsz éve mindig vannak olyan emberek, akik előadást tartanak nekünk, és olyan üzenettel állnak közénk, amelyhez Istentől kapták az erőt.

A Kanizsai Esték idén is Steinbach József előadásával kezdődött. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke tíz éve visszatérő vendége a programsorozatnak.

– Megalázkodik bennem a lélek. Köszönettel tartozom az Úrnak és a kanizsai gyülekezetnek a befogadó szeretetért, és azért az értő, figyelmes hallgatóságért, amellyel itt találkozom évről évre, immár egy évtizede.


Steinbach József egyháztudományi keretek közt is foglalkozik az igehirdetés témakörével
(Fotó: Gergely Szilárd)

A pápai teológián homiletikát, azaz egyházi retorikát oktató Steinbach József az igehirdetés kérdését járta körül. Mint mondta, az Ige egyházában ez nemcsak az istentiszteletek középpontja, hanem a keresztyén szolgálat centruma is, amelyről ki-ki a saját életével, cselekedetei által tehet tanúságot a mindennapokban. „Amikor azt mondjuk, hiszünk az igehirdetésben, azzal valójában azt hangsúlyozzuk, hogy hiszünk a Megváltóban, mert benne öltött testet az Ige”, tette hozzá, János evangéliumára utalva.

A Kanizsai Esték jövő pénteken 18 órakor folytatódik. Akkor Raffay Ernő történész tart előadást az idén 100 éve elhunyt Ady Endre kultúrharcairól.