Holnap a telefonos csaló, B. Gábor Nagykanizsán, míg a drogtermesztő osztrák nagyi, K. A. Keszthelyen áll majd az ítélőszék elé

facebook megosztás

B. Gábor tízmilliós kárt okozott, míg K. A. drogültetvénynek nézte Keszthely kertvárosát…

Nagykanizsán bukott le a tízmilliós kárt okozó telefonos csaló – B. Gábor holnap ül majd először a vádlottak padjára

Még 2016 decemberében, Nagykanizsán fogták el B. Gábort, azt a telefonos csalót, aki megtévesztett emberek adatainak a felhasználásával több, mint tízmillió forintos kárt okozott az egyik távközlési szolgáltatónak. A férfi ellen vádat emeltek a dél-zalai város ügyészei, holnap pedig először ül majd a Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalótermében a vádlottak padjára. Csütörtökön a vádlott kihallgatása és tanúvallomások ismertetése várható, B. Gábor bűnösségéről és büntetéséről dr. Andódi Henrietta tanácselnök dönt majd.

B. Gábor terhelt 2016 augusztusától decemberi elfogásáig, Magyarország egészét „vadászterületnek” tekintve, a nagyobb városokban kereste fel az egyik távközlési szolgáltató üzleteit, ahol különböző mobiltelefon készülékeket vásárolt új előfizetéssel, részletre. Debrecen, Hajdúszoboszló, Makó, Szolnok, Szentes, Tiszafüred, Kiskunlacháza, Veresegyház, a főváros, Tatabánya, Ajka, Pápa, Győr, Szombathely, Keszthely, Kaposvár szerepelt a kiszemelt célpontok között. A módszere mindig ugyanaz volt: vásárlásai során idegen személyek személyes adatait használta fel oly módon, hogy a távközlési szolgáltató munkatársait tévedésbe ejtve, legtöbbször egy hamis adatokkal kitöltött, általa, fénymásolással gyártott „ideiglenes személyi igazolvánnyal” igazolta személyazonosságát.

És hogy jutott hozzá az idegen személyek adataihoz? Az internet különböző felületein, mint fuvarozással foglalkozó vállalkozó adott fel álláshirdetéseket. Aztán a hirdetésekre jelentkező személyektől különböző indokokkal személyes adatok megadását kérte, így szerzett telefonszámokat, személyi igazolvány számokat, illetve egyéb személyes adatokat. Ezt követően, személyigazolványának cseréjekor a személyigazolvány igénylő lapot lemásolta, s a másolás során annak megnevezését „ideiglenes személyi igazolvány”-ra változtatta, majd azokat már az álláshirdetésre jelentkező, jóhiszemű személyek adatait felhasználva töltötte ki, és az így elkészített hamis iratokat használta fel aztán a távközlési szolgáltató üzleteiben a mobiltelefon-készülékek vásárlása során. Az adásvételi, illetve a mobil előfizetési szerződések így valótlan tartalommal készültek el, amelyeket a terhelt aláírt az érintett ügyfél nevében. A szerződések megkötése után, ha szükséges volt, a készülék első részletét kifizette, azonban, ha túl nagy összeget kellet befizetni, ekkor elállt a vásárlástól. Aztán a részletre megvásárolt telefonok után a havi törlesztő-részleteket már sosem fizette meg. A megszerzett mobiltelefonokat elsősorban Budapesten, a Józsefvárosi piacon értékesítette ismeretlen személyek részére, az értük kapott pénzt pedig felélte.

Nézzünk egy esetet a sokból:

Egészen pontosan 18 alkalommal tért be az „áldozatként” kiszemelt távközlési szolgáltató üzleteibe. B. Gábor 2016. november 9-én, Debrecenben tért be a sértett távközlési cég egyik üzletébe, majd ott magát P. Róbertnek kiadva – akinek az adatait az interneten szerezte meg – az általa kiállított, hamis ideiglenes személyi igazolvány felhasználásával, részletre vásárolt meg egy Samsung Galaxy S7 típusú, 314 ezer 271 forint értékű mobiltelefont. A készülék megvásárlásakor mindössze 8.490 Ft-ot fizetett ki kezdő részletként, majd a készülékkel távozott az üzletből. A szolgáltatás további ellenértékét, a telefon részleteit persze már nem fizette meg, 305 ezer 781 forintos kárt okozva ezzel a Hajdú-Bihar -i megyeszékhelyen. Másnap a Dunántúlra, Ajkára utazott, majd ott ismét megpróbálkozott a telefonvásárlással, ugyancsak sikerrel: P. Róbert adatait felhasználva, ismét sikerült megkaparintania egy Samsung Galaxy S7 típusú mobiltelefont. Ajkán, csakúgy, mint Debrecenben, ismét okozott 305 ezer 781 forintos kárt.

És ez így ment tovább, egészen 2016. december 15. napjáig, amikoris Nagykanizsára utazott B. Gábor, hogy itt is megpróbálkozzon a csalással. Rajtavesztett, ugyanis a sértett távközlési cég biztonsági szolgálata már tájékoztatta üzleteit a csaló férfiről, ezért hiába ment el két kanizsai üzletbe is, már egyik boltban sem szolgálták ki. A második telefonos üzletből aztán értesítették a rendőrséget, és a gyorsan kiérkező rendőrjárőrök a helyszínen elfogták B. Gábort. Az igazoltatás során nevezettnél feltalálásra került kettő, a csalásokhoz használt hamis okirat is. A bűncselekményeket a most megvádolt férfi rendszeres jogtalan haszonszerzési célzattal, megélhetését ebből biztosítva, azaz üzletszerűen követte el. A férfi a bűncselekményekkel a sértett távközlési cégnek összesen 10 millió 550 ezer 977 forintnyi kárt okozott, mely a nyomozás során nem térült meg. Mindezek miatt B. Gábor terheltet folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettével, 18 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint 33 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Nagyon is tudta, mit termeszt az osztrák nagyi

Pontosan tudta K. A., hogy el kell fednie a kannabisz jellegzetes szagát a citromfű illatával, ezért termesztette a citromfű ágyásban a drognak való növényt a nagymama-korú, osztrák nő Keszthelyen. Holnap kábítószer birtoklásának bűntette miatt kell a Balaton-parti város járásbírósága elé állnia. Az osztrák nő bűnösségéről és büntetéséről dr. Szilbereki-Vajda Dóra bíró dönt majd.

Az 57 éves, Magyarországon élő osztrák nő 2017. július 30-át megelőző időszakban, a keszthelyi házas ingatlanán és a telekkel egybenyíló másik telken, 3 méter hosszú és 0,5 – 1 méter széles citromfű ágyásban – hogy a citromfű állomány a kendernövény határozott, erős illatát elnyomja – marihuána növényeket termesztett, és a növényeket rendszeresen gondozta is.

A 2017. július 30. napján foganatosított rendőri szemle során a Keszthelyi Rendőrkapitányság nyomozói az ingatlanokon 34 db élő kannabisz növényt, a kamara helyiségben pedig egy szárításra felakasztott növénytövet talált és foglalt le. A szakértői vizsgálat egyértelműen igazolta a növények kábítószer előállítására alkalmas voltát, amely miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer birtoklás bűntette miatt emelt vádat K. A. ellen a Balaton-parti város járásbíróságán. Ha bűnösnek találják az 57 éves osztrák asszonyt, akár évekre is a rácsok mögé küldheti a bíróság, hiszen a kábítószer birtoklás büntetési tétele már az úgynevezett „alapesetben” is egytől öt évig terjed.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.