Ismét egy pancser kanizsai bűnelkövető: a fia barátnőjétől próbált pénzt kizsarolni a 45 éves férfi

facebook megosztás

Ukránokkal fenyegetett egy fiatal lányt, és a családját egy visszaeső, 45 éves, kanizsai férfi: 170 ezer forintot akart tőle kizsarolni a pancser bűnöző, aki azt gondolta, hogy az 1990-es esztendők elején járunk. Akkortájt esetleg még összejöhetett volna neki a manőver, de a 21. század második évtizedében már biztos, hogy nem. A rendőrök hamar „elkaszálták”, a kanizsai ügyészek pedig rá fogják majd döbbenteni a valóságra: a társadalom nem kér az effajta életvitelt folytató emberekből. A vádemelésig jutott büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy visszaesőnek minősülő, nagykanizsai, 45 éves férfi 2014. nyarától kezdődően anyagi nehézségekkel küzdött: bejelentett munkahellyel, igazolt jövedelemmel, ingó- és ingatlan vagyonnal, egyéb megtakarítással nem rendelkezett. A terhelt ezért, hogy bevételre tegyen szert, 2014. nyara és 2015. február hónapja közötti időben több ismerősét is rávette arra, hogy a saját nevükben, de valójában a terhelt részére devizaszámlákat nyissanak. A terhelt ígérete szerint a számlákra több ezer euró összegben, külföldről érkezne átutalás, ezeket kellene felvennie, majd a terheltnek vagy a vele együttműködő más személy részére átadnia a számlatulajdonosoknak, akik ezért cserébe az átutalt összeg 1%-át kapnák jutalékként.

A férfi 2014. május hónapban került kapcsolatba a sértettel, aki 2015. február 1. napjáig a későbbi zsaroló fiának a barátnője volt. A férfi az ismeretségüket kihasználva, 2015. január 21-én kereste fel a sértettet, és közölte vele, hogy van egy ajánlata a számára, amivel pénzt lehet keresni, majd neki is felvázolta a számlanyitásokban rejlő „üzleti lehetőséget”. A sértett ugyan kezdetben ellenezte, hogy számlát nyisson a terheltnek, de miután a terhelt meggyőzte, hogy az üzlet legális, abba végül mégis belegyezett. A terhelt ekkor jelezte a sértettnek, hogy még további két személyre lenne szüksége, amelyre a fiatal lány a barátait: egy nőt és egy férfit ajánlott. A terhelt a sértett révén még ugyanezen a napon kapcsolatba is lépett velük, majd őket is rávette, hogy devizaszámlákat nyissanak.

Ilyen előzményeket követően, a terhelt az általa vezetett gépjárművel 2015. január 22-én mindhármukat Budapestre szállította. Itt először a Budapest, Blaha Lujza téren található bevásárlóközpont parkolójába ment, ahol találkozott „Mocsok” becenevű barátjával, majd a nap folyamán megtörténtek a számlanyitások.

Miután a sértett lány hazaérkezett, alaposabban átgondolta a történteket, amelyet aztán a szüleivel is megosztott. Miután ők helytelenítették a számlanyitásokat, a sértett úgy határozott, hogy a számlákat megszünteti, amelyről telefonon és személyesen is tájékoztatta a 45 éves, férfi terheltet. A vádlott ezt ellenezte, ezért azt állította a sértettnek, hogy a számlákat nem lehet megszüntetni, ellenkező esetben 170.000 Ft-ot kell a sértettnek fizetnie „azoknak az ügyvédeknek”, akik őt megbízták. Már ekkor fenyegetni kezdte a sértettet, s miután tudomást szerzett arról, hogy a számlazárási szándékban döntő szerepe a sértett – egyébként nevelőszülőként dolgozó – édesanyjának van, azzal is megfenyegette a lányt, hogy „keres három olyan embert, akik majd azt állítják, hogy az anyja drogot árul”.

A sértett ugyan tartott a terhelt fenyegetésétől, azonban, mivel az édesanyja a számlazárást továbbra is erőltette, így végül 2015. január 30-án megjelent a szóban forgó kanizsai bankfiókokban, ahol mindkét, általa korábban Budapesten nyitott számlát megszüntette. Mikor a férfi erről tudomást szerzett, 2015. február 1-jén, 17.45 órakor felhívta a sértettet, és megfenyegette őt, hogy „fizessen neki 170.000 Ft-ot 2015. február 3-án 16.00 óráig, mert ha nem, akkor jönnek az ukránok és visznek mindent, ami mozdítható.” A terhelt a 170.000 Ft-ot lényegében bánatpénzként kérte, az rá illetve általa is tudottan bárki másra nézve is jogtalan haszon lett volna, ugyanis a sértettnek sem vele, sem senki mással szemben semmilyen jogcímen tartozása, egyéb kötelezettsége nem állt fenn, ennek ellenére fenyegette meg még ugyanezen a napon többször is a sértettet arra az esetre, ha nem fizeti ki neki az összeget. A terhelt ekkor már azt is állította, hogy „az ukránok szétbombázzák a házat, ha nem adja oda a pénzt”, illetve „tönkreteszi a családját”, egyúttal a korábbiakat módosítva 2015. február 2-án 18.00 óráig adott határidőt a sértettnek, hogy összeszedje a pénzt.

A sértett, aki tudomással bírt arról, hogy a terhelt már korábban volt börtönben, a terhelt fenyegetésétől annyira megrémült, hogy a saját és a vele együtt élő családja védelme érdekében a rendőrséghez fordult segítségért és 2015. február 2-án, 08.51 órakor a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon feljelentést tett ellene. Ezt követően a rendőrség munkatársaival egyeztetve beleegyezett, hogy a terhelt követelését színlelt módon teljesítse. Felhívta a férfit, s közölte vele, hogy 120.000 Ft-ot sikerült összeszednie, amelyet az otthonában átvehet. Ezt követően a lány, több rendőr kíséretében 2015. február 2-án, 14.15 órakor a nagykanizsai lakóházába ment, ahol a sértett 7.000 Ft-ot, valamint több, bankjegy méretűre vágott papírlapot helyezett el egy borítékban: ezt kívánta a terheltnek átadni. A rendőrök a bankjegyek sorszámát előre felírták, majd a terheltre várakozva, a lakóház különböző helyiségeiben bújtak el.

Míg a rendőrök a terheltre vártak, a sértettet a férfi illetve annak fia is többször felhívta telefonon. A fiú, aki a terhelt üzleti ügyeivel nem volt tisztában, tolmácsolta a sértett felé az apjától hallottakat. Ennek során közölte a terhelt fenyegetéseinek hatása alatt álló, és mindvégig zokogó sértettel, hogy „hozza ki a kulcsait és a pénzt…nem kell félni… tegye egy zacskóba, ami kell és adja át a részére… nem lesz baj…vége lesz ….ők (az ukránokra utalva) felnyitják a kaput, agyon lövik a kutyát, szét lövik a házat, bemennek és mindenkit kinyírnak…ha most nem teszed meg, meg fogtok halni, ha nem haltok meg, akkor kórházba kerültök…jobb lesz, ha odamennek, sehol sem vagy biztonságban.” a terhelt pedig megismételte, hogy „ha nem adja át a 170.000 Ft-ot, az ukránok szétbombázzák a házat”.

A férfi délután 16.00 óra körüli időben odament ugyan a lány lakásához, azonban a pénzért már nem mert bemenni, hanem egyik ismerősét hívta oda a pénz átvételére. Ekkor huzavona kezdődött a pénz átadásán, ugyanis a lány az ismerősnek nem, csak a férfinak akarta átadni a pénzt, az viszont az Istennek sem akart bemenni a lakásba. Végül a lány az ismerősnek adta át a „csali”-pénzt tartalmazó borítékot, amit az át is vett: ekkor a „csapda” működésbe lépett. A rendőrök előjöttek a rejtekhelyről, és az ismerőst elfogták, majd tőle a pénzt lefoglalták és a sértettnek visszaadták. Ezzel egy időben, a ház előtt várakozó terheltet egy másik rendőr-alakulat szintén feltartóztatta, majd elfogta. A történtek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség zsarolás bűntettének kísérletéért emelt vádat a 45 éves, kanizsai férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.