Jól megmérték az öregezőket Zalaegerszegen

2019. február 6. napján, megismételt eljárás során hozott ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság azon férfiak ügyében, akik még a 2014. és 2015. években, országszerte fosztottak ki szépkorúakat. A büntetőügyről korábban többször is beszámoltunk. D. A. és társa sorsáról Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin büntetőbíró döntött: az ítélethozatal részleteiről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2014 decemberében elhatározták, hogy idős – 80 év feletti –, megromlott szellemi és egészségi állapotban lévő sértettektől fognak pénzt szerezni. Tervük az volt, hogy a II. rendű vádlott Kaposvárról indulva, kocsival kisebb településekre, idős emberekhez viszi az I. rendű vádlottat, aki magát önkormányzati dolgozónak kiadva csal majd ki pénzt a sértettektől. Volt, akinek azt mondta, nyugdíjkiegészítést ad az önkormányzat, míg másoknak azt, hogy a forgalomból kivont 10.000 forintos bankjegyeket szedi össze, illetve a sorszámok felírását bízták rá. Hivatkozott arra is, hogy felmérést végez a sértettek megtakarításairól, vagy arról, hogy igényelnek-e ebédszállítást a jövőben.

A vádlottak igyekeztek úgy alakítani a helyzetet, hogy a sértettek rövid időre egyedül hagyják őket – például személyit, illetve nyugdíjas igazolványt, vagy a régi bankjegyek megmutatását kérték –, s ezt kihasználva vitték el az idős emberek otthon tartott pénzét. 2014 decembere és 2015 februárja között a férfiak 8 sértettől összesen 4.040.000 forintot zsákmányoltak, amelyből az eljárás során mindössze 140.000 forint térült meg.

Az I. rendű vádlottat a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki 6 rendbeli kifosztás, 1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérletének bűntettében, s őt, mint különös visszaesőt, 7 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott 5 rendbeli, bűnsegédként elkövetett kifosztás, 1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérletének bűntette miatt, mint többszörös visszaeső 6 év fegyházbüntetést kapott, valamint 6 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

A büntetés kiszabásakor a bíróság az I. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte, hogy egy esetben a kár megtérült, a vádpontot érintő beismerő vallomását, ugyanakkor súlyosító körülményként a büntetett előéletét, a többszörös halmazatot, illetve a társtettesi elkövetést. A II. rendű vádlott büntetésének kiszabásakor enyhítő körülmény volt többek között a bűnsegédi elkövetői minőség és az, hogy egy esetben a kár megtérült, súlyosító körülmény büntetett előélete, az, hogy különös visszaeső, a többszörös halmazat, valamint a társtettesi elkövetés is. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az nem jogerős.

Papp Attila