Kiskanizsától a Z6-os bolygóig

A fegyver neve: ember címmel jelent meg a kiskanizsai Pelesz Alexandra első önálló könyve még tavaly decemberben. A korábban már több irodalmi pályázaton is helyezést elért szerző a díjazott novelláit és néhány, eddig még nem publikált művét rendezte kötetbe.


Pelesz Alexandra: Lehetek bárki, bárhol, bármennyi ideig… (Fotó: Gergely Szilárd)

„…írás közben a szabadság olyan fokát élhetem meg, amelyet máskor soha. Lehetek bárki, bárhol, bármennyi ideig”, olvasható Pelesz Alexandra írói hitvallásában. És valóban: amikor azt mondja,„bárki”, az alatt érthetjük az összetört szívű fruskát, a hosszú évek óta utcán tengődő hajléktalant és a honvággyal küszködő vendégmunkást is. Bármelyikünket, aki nem képes elszakadni a mobiljától, közben meg arra sincs ideje, hogy az édesanyját visszahívja, mert mindig csak lohol a boldogság után – amíg észre nem veszi, hogy már el is rohant mellette…

– A novelláim középpontjában minden esetben az emberi lélek áll – hangsúlyozza Alexandra. – Annak a kérdésnek próbálok a mélyére ásni, hogyan viselkedünk bizonyos helyzetekben. Ehhez általában mindig más nézőpontot választok, ami szerencsére nem okoz nehézséget, hiszen alapvetően empatikus, mások rezdüléseire érzékeny ember vagyok.

Ezt a vonását a pedagógusi pályán eltöltött évek még inkább finomra hangolták. Például a Lelkek iskolája éppen arról szól, hogy a végtelennek tetsző folyosók útvesztőjében és a tantermi padok takarásában milyen sokféle sors bújik meg. Alexandra azonban nem csak a számára annyira ismerős iskolai szereplők között mozog otthonosan. Dialógusai természetesen hatnak, nem erőltetettek – köszönhetően annak, hogy a szerző nem tolakodik a karakterei elé, hanem hagyja őket érvényesülni. Rövid, frappáns csattanóval záruló történetei, amelyek javarészt hétköznapi skiccek, nemre és korra való tekintet nélkül, bárki számára üdítő olvasmányélményt jelentenek.

– Az írás során általában két dolgot tartok szem előtt. Az egyik a hitelesség, aminek érdekében igyekszem minden apró részletnek utánajárni. Előfordult, hogy első lépésként orvossal vagy nyomozóval egyeztettem, ha a sztori úgy kívánta. A másik célom, hogy értéket, üzenetet közvetítsek az olvasóim felé. Arra szeretném felhívni a figyelmüket, mennyire fontos jónak lenni, különösen a mai világban…

A hit, a család és a támogató szeretet vissza-visszatérő motívum a könyvben. A könnyedebb hangvételű novellák mellett súlyos témák is megjelennek, mint például a gyász vagy a jóvátehetetlen károkat okozó környezetszennyezés. A lapokról visszaköszönő szereplők közt akadnak rátermettebbek és esendőbbek, elesettebbek is. Összeköti őket az, hogy az inkább szívmelengető, semmint didaktikus tanulság levonása után új esélyt adnak – vagy kapnak. Ez a kötet utolsó részében található sci-fikre is igaz.

– A címadó novella, A fegyver neve: ember is ezek közül való – magyarázza. – A helyszín a Z6-os bolygó, ahol a robotok fogságba ejtenek egy emberekből álló alakulatot. A két főhős a szabadulás kulcsát a saját emberi mivoltában találja meg. Hiába egy másik univerzumról van szó, az üzenet itt, Kiskanizsán is megállja a helyét, mert egyetemes: a szeretet csodákra képes.

Pelesz Alexandra, aki amúgy tősgyökeres és a származására büszke kiskanizsai, 16 éves kora óta ír. A zene mellett a versek jelentették számára az önkifejezést, ám a papírra vetett sorokat hosszú éveken át csak a férjének és a szüleinek mutatta meg. A fordulatot az hozta, amikor az osztályába érkezett egy számára különleges kisfiú.

– Szinte ezzel egy időben történt, hogy az Irodalmi Rádió pályázatot hirdetett Gyermekvilág címmel. A felhívásra beküldtem egy rövid prózát, amit ez a tanulóm ihletett. Először próbálkoztam ilyesmivel. Pár hét múlva jött a hír: első helyezett lettem. Nem akartam hinni a füleimnek. Elkezdtem más pályázatokra is jelentkezni, hogy kiderítsem: a puszta szerencsének tudható be a siker, vagy valóban van írói készségem. Hála Istennek, azóta is csak pozitív megerősítésben volt részem.

Alexandra ma már nem verseket, hanem novellákat ír, de regényötletei is vannak. Művei 2017 óta több antológiában megjelentek, és online is olvashatók. Első könyvében a díjazott pályamunkák mellett néhány új történet is helyet kapott. Az Irodalmi Rádió gondozásában megjelent kötetet március 7-én fél ötkor mutatják be abban a Kiskanizsai Általános Iskolában, amelyhez gyerekkora óta ezer szállal kötődik.

Nemes Dóra