Kultúrházak éjjel-nappal - Hagyományőrző, ismeretterjesztő és zenés programok Zala megyében

facebook megosztás

Zala megye több mint tíz településén csaknem harminc programmal készülnek a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozatra.     

A programok a Mindennap értéket adunk jelmondat jegyében szerveződnek: a művelődési intézményekben zenei programokat, mesés délutánokat szerveznek, a hagyományőrző rendezvényeken a téltemetés, a farsangi vigasságok hangulatát elevenítik fel.   

Dala Hajnalka közművelődési csoportvezető az MTI-nek elmondta, hogy a zalaegerszegi Apáczai művelődési központ háromnapos programsorozata a zenére és a hangszerekre épül. Február 15-én és 16-án Horváth Gábor a basszusgitáros újdonságokat, Vörös Attila pedig a sztereo gitározást mutatja be. Szombaton délelőtt hangszeres kiállítás nyílik, este zalaegerszegi és vidéki zenekarok előadóművészei lépnek színpadra tradicionális rock-, blues- és popdalokkal. Vasárnap Pákai Petra és Cséry Zoltán tart interaktív zenei workshopot.     

A Gébárti-tó partján emelt Kézművesek Házában február 17-én (a műhelygalériák napján) népművészeti kiállítás és népi kézműves játszóház nyílik. A kora esti órákban az alkotóház udvarán tűzgyújtással, kiszebáb égetéssel elevenítik fel a téltemetés hagyományait.     

Keszthelyen, a Balaton Színházban Cséby Géza irodalomtörténész a patikák történetéről tart február 15-én ismeretterjesztő előadást. A Goldmark művelődési központban retró mesedélutánnal kezdődnek a programok. A felnőtteket pénteken a bridzs-, szombaton a társasjáték klub foglalkozására várják, a gyermekek a farsangi játszóházban készíthetnek maszkokat. A programsorozat szombaton táncházzal zárul.     

Nagykanizsán, a Kodály művelődési házban február 15-én a tollfosztás hagyományait idézik fel, szombaton a város néptáncos múltját elevenítek fel a Móricz művelődési házban.     

Február 15-én Gyenesdiáson, a Pásztorházban a középavar-kori régészeti leletből rendezett kiállítás látogatói az avar recept alapján a helyben főzött áldost is megkóstolhatják. A söjtöri Deák Ferenc Emlékházban pezsgős tárlatvezetést tartanak és Deák-kuglóffal kínálják a vendégeket. Vonyarcvashegyen a Csavar Színház művészei Csokonai Vitéz Mihály farsangi hangulatot idéző Dorottya című művével lépnek színpadra.     

Február 16-án Zalalövőn Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója gróf Széchenyi István életéről tart előadást, Zalaváron a megújult könyvtárban szerveznek meglepetés programokat. Kispáliban a farsangi program szombaton közös fánksütéssel kezdődik, vasárnap pedig jelmezes mulatsággal folytatódik.     

Balatongyörökön a művelődési házban családi játszóházat rendeznek február 17-én, a vonyarcvashegyi művelődési házban pedig a latin zenék és táncok jegyében szerveznek "latin-partyt".

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.