Magányos férfiakra vadászott – éveket ül majd börtönben a csaló nő

facebook megosztás

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. február 18. napján hozott ítéletet annak a nőnek az ügyében, aki – lányát is bevonva – idős férfiaktól csalt ki több mint 6 millió forintot. H. Gy.-né büntetőügyéről már többször is beszámoltunk, végül a megyeszékhely járásbírósága 2 év 6 hónap börtönt rótt ki rá. Az ítélethirdetés részleteiről dr. Vándor Virágot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett 2014 augusztusában adott fel társkereső hirdetést a Zala megyei napilapban. Erre jelentkezett – álnéven – az I. rendű vádlott, s elhatározta, hogy a férfitól különféle indokokkal pénzt fog kérni. A nő a sértettől 2014. október-december között 1.840.000 forintot csalt ki. Miután tervébe lányát, a II. rendű vádlottat is beavatta, együtt győzködték a férfit, hogy vegyen fel hiteleket és kössön áruvásárlási kölcsönszerződéseket. A sértett ezt közel 3 millió forint értékben megtette, így a vádlottak majdnem 5 millió forint kárt okoztak neki.

2016 júliusában az I. rendű vádlott ismét álnéven jelentkezett egy társkereső hirdetésre. A férfi a tartós párkapcsolat reményében 2016. július-szeptember között 89.000 forintot adott át részére. Ezt követően a nő – arra hivatkozva, hogy kórházban van és pénzre van szüksége – kérte a férfit, hogy vegyen fel kölcsönt, amelyből a sértett 141.500 forintot juttatott el a vádlottnak. A nő 2016. szeptember végén megszakította a férfival a kapcsolatot, aki ezután feljelentette. A nyomozás során az I. rendű vádlott felkereste a sértettet, s átadott neki 12.000 forintot a kölcsön törlesztésére. A férfi még mindig bízva a jövőbeni párkapcsolatban 2016. október és 2017. február között további 1.055.830 forintot adott az I. rendű vádlottnak. A nő összesen 1.286.330 forintot csalt ki a sértettől, amelyből mindössze 12.000,- Ft térült meg.

2017 novemberében az I. rendű vádlott újfent jelentkezett egy társkereső hirdetésre, célja ezúttal is a jogtalan pénzszerzés volt. 2017. november 22-24. között összesen 119.000 forintot kért kölcsön egy férfitől. Miután a nő elérhetetlenné vált, a sértett feljelentést tett. A nyomozás során az I. rendű vádlott megkereste a férfit, s ígéretet tett arra, hogy az addigi kölcsönt részletekben fogja visszafizetni, majd ismét kért 25.000 forintot. A találkozó során arra is rávette, hogy kérje a nyomozás megszüntetését. Tettével a férfinak összesen 144.000,- Ft kárt okozott.

Az I. rendű vádlottat a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki 2 rendbeli, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében – egy esetben, mint társtettest –, valamint folytatólagosan elkövetett csalás vétségében, s őt 2 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A II. rendű vádlott társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott, amelyet a bíróság 3 év próbaidőre felfüggesztett. A büntetés kiszabásakor a bíróság az I. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte a kár részbeni megtérítését, a sértetti megbocsátást, ugyanakkor súlyosító körülményként büntetett előéletét, illetve azt, hogy a bűncselekményeket idős személyek sérelmére követte el. A II. rendű vádlott büntetésének kiszabásakor enyhítő körülmény volt a sértetti megbocsátás, súlyosító körülmény büntetett előélete, valamint az, hogy különös visszaeső.

Az ítélet nem jogerős.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.