Még a plüss malacot is megfogták

facebook megosztás

Malackodtak a Mura-mentén – hatodik alkalommal rendezte meg Murakeresztúr és Fityeház a Mura-menti Malacságokat. Az egyházközségi böllérfesztiválon nyolc csapat mérte össze főzőtudását – még a határon túlról is érkeztek résztvevők. A rendezvénysátorban nem csak finom falatok várták a látogatókat: délutántól éjszakáig tartanak a zenés-szórakoztató programok.

Meglepetéssel is készültek a tréfás kedvű böllérek: először egy plüss malaccal keltek birokra. A főzőcsapatoknak természetesen nem ezen az egy játékállaton kellett osztozkodniuk: mindegyikük kapott kora reggel egy sertést, helyi gazdák jóvoltából.


Itt már a menekülési útvonal sem segített... (Fotó: Gergely Szilárd)

Az úgynevezett „látvány-disznóvágás” 130 kilós áldozatát régi falusi szokások szerint kezdték feldolgozni: a szőrét égő szalmával leperzselték. A bontás után munkához láttak a csapatok, amelyek általában több fogást is készítettek.

– Főételként csinálunk szőlős savanyúkáposztát vajon párolt szűzpecsenyével, és aztán hurkát, kolbászt. De toroskáposztát is csinálunk – sorolta Sámóczi István.

A böllércsapatok fiataljai otthonról hozták magukkal a sütés-főzés fortélyait.

– Édesapáktól, édesanyáktól, nagymamáktól, nagypapáktól tanultuk, már kisgyermekkorunkban ott voltunk mellettük, és ellestük, miként működik ez az egész. De most is segítenek itt a nagymamák – árulta el Grudics Kristóf.


A rendezvény a fiatalok körében is népszerű (Fotó: Gergely Szilárd)

A 2014-ben elindult Mura-menti Malacságok mára igazi fesztivállá nőtte ki magát.

– Nyolc csapat van itt, de rajtuk kívül még öt szeretett volna jelentkezni. Kezd bővülni az érdeklődési kör a böllérfesztivál iránt itt, Zala megyében és a dunántúli régióban is – mondta Zavarkó József fő szervező.

Sőt, még Horvátországból is érkeztek vendégek: egy részük fellépőként, a többiek pedig a főzőversenyen vettek részt.

Az egyházközségi böllérfesztivál megnyitóján elhangzott: a disznótorra régen az egész rokonság és szomszédság összesereglett, egy-egy alkalom a falu nagy ünnepe volt.


A böllérfesztivál egyik fővédnöke Cseresnyés Péter (jobbra) volt (Fotó: Gergely Szilárd)

– Olyan hagyományokkal, amelyek falvanként vagy térségenként változtak. Hiszen, ha elutazunk egy 20-30 kilométerrel távolabb fekvő településre, tapasztaljuk, hogy az ott készített ételeknek már más az ízük, máshogy ízesíthették. Ezért is fontos, hogy a települések a hagyományaikhoz ragaszkodnak – hangsúlyozta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

A Mura-menti Malacságokat hatodik alkalommal rendezte meg Murakeresztúr és Fityeház önkormányzata, valamint a murakeresztúri egyházközség. A szervezők minden korosztályra gondoltak, a koncertek pedig éjszakába nyúlóan várják az érdeklődőket.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.