Megnyílt a zalai régészeti leleteket bemutató kiállítás

facebook megosztás

8000 évet mutatnak be azok a leletek, amelyeket a Thúry György Múzeumban láthatnak az érdeklődők. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum vándorkiállítása az elmúlt tíz év zalai feltárásainak legérdekesebb régészeti leleteiből ad látványos válogatást. A tárlat a megyeszékhely és Keszthely után érkezett Nagykanizsára, és április 14-ig lehet megnézni.

A Thúry György Múzeum legújabb kiállítása igazi kuriózum a történelem és a múlt iránt érdeklődőknek. Mint arra Balogh László is rámutatott: ezeket a leleteket az elmúlt tíz évben találták a régészek Zalában. A korábban csak szakmai berkekben ismert anyagot 2016-ban mutatták be a megyeszékhelyen. „Bár a régészet valójában csendes, alázatos tudomány, de néha kaland és szenzáció is”, tette hozzá a humán bizottság elnöke.


A tárlatot Havasi Bálint, a keszthelyi múzeum igazgatója nyitotta meg.
A háttérben (b-j): Balogh László, Simmer Lívia és Száraz Csilla

– A kiállításon az őskortól, vagyis a neolitikumtól a török korig bezárólag próbáltunk meg olyan érdekességeket bemutatni, amelyek egy-egy korszakot jól jellemeznek – mondta el kérdésünkre Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum osztályvezetője.

A látogatók olvashatnak a késő neolitikum titokzatos építményeiről, a körárkokról, de megnézhetik a 2015-ben megtalált oltárci kincslelet legszebb darabjait és egy szarvasáldozat rekonstrukcióját is.

– A rómaiak előtti időszakban vagyunk, Krisztus előtt 100 környékén. Megfigyelhető több Keszthely-környéki lelőhelynél, hogy gímszarvas-áldozatok kerülnek elő. Szarvasbikát áldoznak fel egy borjúval együtt – magyarázta Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.


Kernunnoszt általában szarvasbika szarvával, kezeiben pedig kígyóval és nyakpereccel ábrázolták

Az áldozattal a szarvasisten Kernunnosz előtt tisztelegtek, aki az élők és a holtak világa közti átjárást felügyelte. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek, a gyerekekre egyebek mellett keresztrejtvények és színezők is várnak majd.

– Most építjük fel azokat a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelyeket az óvodásoktól a középiskolásokig minden korosztálynak készítünk. Tervezünk egyébként a Múzeumi esték keretében az egyes korszakokat megvilágító előadásokat – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A Körárkoktól a kőfalakig című tárlat április 14-ig látható Nagykanizsán, utána a tervek szerint más megyékben folytatja vándorútját.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.