Miért is tartsunk tűzoltó készüléket otthon?

facebook megosztás

Idén kiemelkedően sok tűzeset történt szerte az országban épített környezetben. Lakások, melléképületek, garázsok borultak lángba közel nyolcszáz alkalommal csak az év első hónapjában, azonban egy kis odafigyeléssel sok esetben megelőzhettük volna a jelentős károkat.

A tűzesetek nagy részét, még abban a fázisban lehet a legeredményesebben felszámolni, amikor kis területen, alacsony intenzitással ég az éghető anyag, tehát a tűz kezdeti szakaszában. Ebben az időszakban egy megfelelő tűzoltó készülék vagy egyéb más eszközzel nagyon eredményesen el tudjuk oltani a lángokat és megelőzhetjük otthonunk teljes pusztulását.

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó készüléket tartani, azonban mi melegen ajánljuk mindenkinek. Nézzük, milyen könnyedén beszerezhető készülékek vannak a kereskedelmi forgalomban:

Porral oltó:

A legelterjedtebb tűzoltó készülék a porral oltó készülék. Itt leginkább olyan nagyon finom szemcséjű speciális tűzoltó port használnak töltetként, amely kémiai reakcióval képes a keletkezett tűzzel, lángokkal reakcióba elegyedni és eloltani azt. A porral oltó egyik hátránya a másodlagos kár kialakulása, ugyanis meglehetősen nehéz az apró szemcséjű port eltávolítani, valamint elektronikai eszközök esetében nem ajánlott használni, mivel azok meghibásodását okozhatja. Egy 6 kilogramm töltetű ABC oltóporral töltött készülék a kereskedelmi forgalomban 6 és 10 ezer forint közötti áron kapható. Ha belegondolunk, ez bizony jócskán alulmúlja egy tűz esetén keletkezett károkat.

Gázzal oltó:

Azokban az esetekben, amikor nagy értékek védelméről vagy elektronikai eszközök, kezdeti tüzeit szeretnénk eloltani, akkor ott javallott a gázokkal oltó készülékek tartani. Régen a halon volt az egyik legelterjedtebb, azonban környezetvédelmi szempontból ezt az anyagot betiltották és helyette szén-dioxidot használnak oltásra. A szárazjég néven is ismert oltóanyag hűtő hatása kiemelkedő, így előszeretettel alkalmazzák olyan helyeken, ahol a másodlagos kártól tartanak. Ennek a készüléknek a beszerzési ára magasabb, azonban az említett másodlagos kár minimalizálható alkalmazásával.

– A tűzoltó készüléket mindig olyan helységben és helyen helyezzük el otthonunkban, ami könnyen és gyorsan megközelíthető és a család minden tagja legyen tisztában használatával és ne féljünk alkalmazni, ha úgy hozza az élet. Abban az esetben, ha nem tudjuk kontroll alatt tartani a lángokat azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívón! – tájékoztatta hírportálunkat Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.