Nem volt valami „tesós” dolog, amit a petriventei fiatalember tett

Nem volt valami „tesós” dolog, amit a petriventei fiatalember tett: vezetői engedély nélkül vezetett, majd mikor elkapták, a tesója adatait adta meg a sajátja helyett. Hiba volt, mint az is, hogy azt hitte, át tudja verni a kanizsai zsarukat. Nos, nem sikerült, így nemsokára hamis vád miatt kell majd felelnie a bíróság előtt. A vádemelés és a büntetőügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A 25 éves, hamis vád miatt korábban már büntetett petriventei lakos 2017. július 15. napján, az esti órákban Nagykanizsán, a Postakert utcában közlekedett a tulajdonát képező Longija Versus típusú segédmotor-kerékpárjával, amikor a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőrei őt közlekedésrendészeti intézkedés alá vonták, melynek során megállapítást nyert, hogy érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik.

A rendőri intézkedés során a terhelt adatait bemondás alapján rögzítették, ennek során a 25 esztendős férfi– valótlanul – testvére személyes adatait adta meg. Így, a szabálysértési feljelentés megtételével a vétlen testvér ellen indult meg a szabálysértési eljárás. A trükköző fiatalember a szabálysértés elkövetésének elismeréséről szóló nyilatkozatot tartalmazó, helyszínen kitöltött lapot is a testvére nevén írta alá.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának 2017. július 16-án kelt szabálysértési feljelentése alapján megindult szabálysértési eljárásban a hatóság 2017. szeptember 15. napján megbírságolta a vétlen testvért.Azonban az ügy itt nem ért véget, ugyanis az ártatlanul megbüntetett fivér 2018. március 27-én foganatosított meghallgatása során fény derült a hamisan vádolásra: ekkor büntetőeljárás indult a testvére ellen. E szerint a 25 éves, petriventei férfi hamisan vádolta meg a testvérét engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetésével és közreműködött abban, hogy a rendőri intézkedés során valótlan tartalmú közokiratok kerüljenek kiállításra. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat a fiatalember ellen.

Papp Attila