Nem zavarta, hogy a szlovének elvették az iratait: itthon újat igényelt helyettük – a magyarok vonják majd felelősségre

Nem nagyon zavartatta magát egy 26 éves, pásztói fiatalember amiatt, hogy a szlovén hatóságok bevonták személyi okmányait: átjött a határon, és Lentiben újat igényelt helyettük. Nem tudom, mit gondolhatott a nógrádi illetőségű lakos, talán azt, hogy déli szomszédunk hatóságai nem állnak kapcsolatban a magyar társszervekkel, vagy esetleg azt, hogy nem tudnak magyarul, és tolmácsra sem telik, vagy valami ilyesmit, nem tudom. Bármire is gondolt, rossz irányba okoskodott, mert persze kiderült a dolog: a pásztói lakosnak nemsokára közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie a Lenti Járásbíróság előtt. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 26 éves, pásztói fiatalemberrel szemben 2017. július 27-én Szlovéniában, Muraszombatban, a Murska Sobotai Pénzügyi Hivatal munkaügyi tárgyú szabálysértés miatt szabálysértési bírságot szabott ki. Mivel a terhelt a bírságot a helyszínen megfizetni nem tudta, a szabálysértési hatóság a helyszínen elvette és bevonta a bírság megfizetésének biztosítékául a személyazonosító igazolványát, valamint vezetői engedélyét, melyet követően a terhelt visszatért Magyarországra.

A terhelt másnap megjelent a Lenti Járási Hivatal Kormányablak Osztályán, ahol személyi igazolványa és vezetői engedélye pótlását kezdeményezte. Az új okmányok igénylése során a terhelt vezetői engedélye pótlásának indokául – valótlanul – annak elvesztését jelölte meg. Meghallgatása során valótlanul jelentette be, hogy vezetői engedélyét 2017. július 24-én Szlovéniában, Murska Sobota városban,ismeretlen körülmények között veszítette el. A terhelt ezen valótlan nyilatkozatát az eljáró ügyintéző jegyzőkönyvbe foglalta, amelyet a terhelt saját kezűleg aláírt, továbbá a jegyzőkönyvben a terhelt azt is valótlanul jelentette ki, hogy vezetői engedélye nem rendőri intézkedés során került tőle elvételre. A terhelt ezután 2017. július 28-án, a valótlan nyilatkozatait vezetői engedélyének pótlása, új vezetői engedély megszerzése érdekében a Lenti Járási Hivatal Kormányablak Osztályán benyújtotta.

A valótlan tartalmú jegyzőkönyv adatai alapján a terhelt vezetői engedélye elvesztésének ténye bejegyzésre került a közhiteles okmánynyilvántartásba, illetve a terhelt vezetői engedélye is pótlásra került, és új vezetői engedély került kiállításra. Aztán persze fény derült a valódi történésekre is, amely miatt büntetőeljárás indult a pásztói fiatalember ellen: a Lenti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat ellene.

Papp Attila