Potencianövelőkkel üzletelt, majd az úttest közepén „menősködött”: most majd a helyére teszik a 39 éves, kanizsai férfit

Aki nem tud leállni maga, azt majd az élet állítja meg: ezt egy bírótól hallottam, még rég, és minden betűje igaz. A társadalom nem viseli el, ha valaki nem az elfogadott normák és szokások szerint éli életét. A renitens vagy leáll maga, vagy az élet állítja meg, mégpedig úgy, hogy elzárja a társadalomtól: egy cellába. Minden bizonnyal a következő büntetőügy 39 esztendős, magát nagymenőnek gondoló, kanizsai elkövetője is így fog járni, amire a „garancia” a nagykanizsai ügyészek. Én mindig is úgy tekintettem az ügyészség szervezetére, mint a társadalom lelkiismeretére, akik tudják, és meg is mondják: ez így nem jó, így nem élhetsz a társadalomban… A büntetőügy részleteiről, amelybe utóbb a férfi apja is belekeveredett, dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 39 éves, nagykanizsai lakos a 2014. évtől kezdődően ismeretlen forrásból, több alkalommal is, különféle tiltott teljesítményfokozó,illetve Magyarországon nem engedélyezett potencianövelő szereket rendelt meg az interneten, továbbértékesítés céljából. A gyanúsított a beszerzett készítményeket a nagykanizsai lakóhelyének melléképületében helyezte el, majd a – sportteljesítmény fokozása céljából való – vásárlás lehetőségéről tájékoztatta a vele együtt edzőterembe járó ismerőseit. Eztán azokat meghirdette eladásra az általa 2017. január 10-től működtetett weboldalon is.

A 39 éves férfi 2014. és 2017. évek között Nagykanizsán, személyesen illetve internetes rendelést követően postai utánvéttel, több személy részére is értékesített a beszerzett termékekből, amely tevékenységéből legalább 260.000,- Ft bevételhez jutott. Végül a Terrorelhárítási Központ Szombathelyi Műveleti Osztálya lecsapott a dílerre, majd átkutatta az általa vezetett Audi gépkocsit, és a lakását is, ahol nagy mennyiségben talált és foglalt le különböző injekciókat, tablettákat, ampullákat. A lefoglalt termékek közül a potencianövelő hatású készítmények Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek, ezért nem engedélyezett egészségügyi terméknek minősülnek. Ezek a következők voltak:a fogyasztószerként is használt, hörgőtágító hatású készítmény magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkezik, a versenysportban tiltott, egyéb anabolikus szernek minősül. Az injekció tesztoszteron-készítmény, amely használata tiltott a férfiak esetében a versenysportban. A gyanúsítottól lefoglalt többi készítmény az androgén anabolikus szteroidok, tiltott teljesítményfokozó szerek közé sorolható. Ezek a gyógyszerek Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi terméknek, illetve magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszernek is minősülnek.

A nyomozóhatóság 2017. október 25-én házkutatást tartott a gyanúsított nagykanizsai tartózkodási helyén is, ahol megtalálták és lefoglalták a férfi által korábban, ismeretlen személytől vásárolt, Slavia típusú rugós légpuskát. A fenti légpuska működőképes, az lőfegyvernek tekintendő, amelynek megszerzéséhez és tartásához a gyanúsított nem rendelkezett engedéllyel. Ugyanekkora nyomozóhatóság a gyanúsított apjával közös, nagykanizsai lakhelyén tartott házkutatás során megtalálta és lefoglalta az apa – a büntetőügy II. rendű gyanúsítottja – által korábban megvásárolt, alábbi fegyvereket is:

  • egy ML90019 számjelzésű, Rast-Gasser M1898 típusú nyolclövetű forgópisztolyt,
  • egy Rast-Gasser M1898 típusú nyolclövetű forgópisztolyt és
  • 2 db ismeretlen típusú, hatlövetű forgópisztolyt.

A fegyverek működésképtelenek voltak, így azok lőfegyverdarabnak tekintendők, amelyek megszerzéséhez és tartásához az apa nem rendelkezett engedéllyel.

Autóval állt keresztbe az úton, majd fegyvert fogott egy nőre

A 39 éves férfi 2018. július 14-én, 15 óra 20 perc körüli időben Nagykanizsán, az Erdész utcában egy BMW X3 típusú személygépkocsival közlekedett, majd az autóval a hegyi ABC-nél, az úttesten keresztben állt meg, ezáltal forgalmi akadályt képezve.

Ekkor érkezett oda egy nő – a sértett – is, egy Nissan Micra típusú személygépkocsival. Mivel a gyanúsítottnak az úttesten keresztben lévő autója miatt meg kellett állnia, dudálni és villogtatni kezdett, míg az utasa pedig mutogatott. Végül, mikor a férfi félreállt, a nő is tovább tudott közlekedni a városközpont irányába. Majd az autó visszapillantó tükrében észrevette, hogy a gyanúsította BMW típusú autójával követni kezdte és még az Erdész utcában utol is érte az általa vezetett autót. Ekkora férfi a Nissan Micra előzésébe kezdett, és amikor mellé ért, a gépkocsit vezető nőre és utasára – a BMW nyitott, jobb első ablakán keresztül – egy fegyvernek látszó tárgyat fogott, amivel azt a látszatot keltette, hogy lövést fog leadni. A sértett és utasa ijedtségükben azonnal a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra hajtottak, ahol feljelentésüket megtették, magánindítványukat zaklatás miatt a férfivel szemben előterjesztették.

Az újabb bűnügyben tartott házkutatás alkalmával, a gyanúsított autójából egy ZORAKI MOD típusú gáz- és riasztófegyver került elő, amely lefoglalásra került, egyébként annak tartása engedélyhez nem kötött. Azonban a lefoglalt gáz- és riasztófegyver a méreténél és formájánál fogva, még az átlagosnál nagyobb fegyverismerettel rendelkező személyek megtévesztésére is alkalmas, ezért közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül.

Mindezek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség teljesítményfokozó szerrel visszaélés, egészségügyi termék hamisítása és lőfegyverrel visszaélés bűntette, valamint zaklatás vétsége miatt is vádat emelt a 39 éves, nagykanizsai férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila