Régi vasalókat lehet látni a könyvtárban

facebook megosztás

Vitéz Kósa Miklós Csaba több mint 100 darabos gyűjteményének legérdekesebb, legszebb darabjait lehet látni a bibliotékában. A megnyitón az intézmény igazgatója a könyvtárosok gyűjtőszenvedélyről is szólt. – Tulajdonképpen ugyanúgy emlékeket is gyűjtünk, mint ahogy emlékeket idéznek fel ezek a vasalók is. A társadalom emlékezetének tárhelye a könyvtár, ahol a könyvekben, újságokban megfogalmazott gondolatok megőrződnek. Tehát mi pontosan tudjuk és érezzük, mennyire hasznos és fontos, hogy megőrződjön sok minden - fogalmazott Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A gyűjtő az első vasalóját véletlenül találta, mint mondta, ásás közben lelt rá a kincsre. – Egyszerűen nem hittem el, hogy ilyen létezik. Gondoltam, az enyészetnek nem engedhetem, ezt meg kell mentenem. És innentől kezdve jött a gyűjtési szenvedély a vasalók iránt is. A militarytól elfordultam a vasalók irányába, de nem csak azokat gyűjtöm, mást is. Felújítottam, lekezeltem, és ugyanúgy kiállítás céljára megmentettem azt, amit más eldobott - említette Vitéz Kósa Miklós Csaba.

A számos régi vasaló mellett más használati tárgyak is színesítik a március 12-ig látható kiállítást.  Az érdeklődők például petróleumlámpát és vajköpülőt is megcsodálhatnak.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.