Szabadtéri tüzek – Akár halált is okozhat a felelőtlenség

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban számos helyen gyulladt meg a növényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.

A szabadtéri tüzek akár komoly égési sérülést is okozhatnak és sajnos arra is volt már példa, hogy valaki belehalt az így szerzett sérüléseibe.

A szabadtéren keletkező tűzesetek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk magunkat, környezetünket és a levegő tisztaságát.

Sajnos nagyon sokan a könnyebb módját válasszák a száraz gazos növényzet és a kerti növényi hulladékok megsemmisítésének, egyszerűen elégetik azokat. Az ilyen tüzek komolyan veszélyeztetik és terhelik a környezetet, s károsítják az emberi szervezetet is. A növényi hulladékok elégetésével az azokban felhalmozott értékes szerves anyagokból hamu lesz, mely csak korlátozottan képes javítani a talajt. Sokkal célravezetőbb lenne a komposztálás, amely ugyan fáradtságosabb az égetésnél, de a maradéktalanul elbomló szerves anyagból jóval hasznosabb humusz képződhetne. Az értékes szerves anyag értelmetlen megsemmisítése mindemellett számos kockázattal jár. A szabadtéri égetés szerencsére ritkán jár olyan tragikus kimenetellel, mint a fenti két példa során, de minden esetben súlyosan terheli a környezetet. Egy kisebb kerti avarkupac elégetése során biztosan keletkezik a széndioxid mellett szénmonoxid is, továbbá a füstöt alkotó néhány mikrométer méretű lebegő szilárd részecskék számos mérgező vegyületet tartalmaznak. Ez nem csak az égetést végző, hanem az égetés környezetében élő és tartózkodó személyek egészségét is rongálja.

Az önkormányzatok vonatkozó rendeletei némely településen még lehetővé teszik, hogy az év bizonyos időszakában mégis égetéssel szabaduljanak meg az ott élők a növényi hulladéktól, de az ilyen időszakokban is be kell tartani sok más szabályt. A szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal minden esetben tisztában kell lenni:

  • a tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül;
  • mindig egyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék);
  • gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla);
  • feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet;
  • belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza, s amennyiben nincs ilyen rendelet, úgy abszolút tilos az égetés;
  • az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is és más időpontban a tűzgyújtás tilos;
  • a külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni;
  • baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk és a tűzoltói beavatkozás költségeinek megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően húszezer forinttól hárommillió forintig is terjedhet.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság