Száraz fa, megfelelő állapotú kémény a kéménytüzek megelőzésének legfontosabb eszköze!

facebook megosztás

Legutóbb két olyan esethez riasztották a megye tűzoltóit, ahol a kéményekben felhalmozódott égéstermék izzott, égett. A füstelvezetők tisztántartása és a megfelelő fűtőanyag megválasztása kiemelten fontos a fűtési időszakban.

Zala megyében az ország egyéb más részéhez hasonlóan sokan szilárd fűtőanyaggal, leginkább fával fűtenek. A fa fűtés esetén, pedig elengedhetetlen a kémények megfelelő állapotának fenntartása, hiszen egy rossz állapotú kéményből könnyen kicsaphatnak a lángok egy kéménytűz esetén, amellyel párhuzamosan percek alatt az egész tetőszerkezet is lángba tud borulni. Ezért kiemelten fontos, hogy ellenőriztessük rendszeresen kéményeink állapotát a kéményseprőkkel. Az ellenőrzést továbbiakban is INGYENESEN tudjuk megrendelni a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ internetes oldalon, vagy az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpontnál. 

Ezek mellett a megfelelő tüzelőanyag megválasztása is az egyik első lépése annak érdekében, hogy a tüzelő-fűtő berendezésünk megfelelően működjön. Ajánlott megfelelően kiszárított tűzifával vagy brikettel tüzelni és kerüljük a pár hete vagy hónapja kivágott fák alkalmazását. A benne található jelentős víz miatt nem olyan hatásfokkal fog elégni a nedves fa, mint a légszáraz társa és a benne lévő pára, gyanta és egyéb dolgok kátrányosodást okozhatnak a kéményekben.

Minden esetben tilos háztartási hulladékokat a tűzre dobni, hiszen a műanyag palackok, színes papírok, ruhaneműk égéséből olyan mennyiségű káros anyag rakódik le a füstelvezető falára, hogy egy két hete teljesen kitisztított kémény esetén is fennállhat kéménytűz kialakulásának veszélye! - mondta el a kanizsaujsag.hu-nak Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.