10 rossz autós szokás, amik nem biztonságosak vagy ártanak az autónak

facebook megosztás

Folyamatosan rohanásban vagyunk, egyszerre több dologra figyelünk, és autózás közben sem kizárólag a vezetésre koncentrálunk. Ezek a már rutinná vált rossz szokások nem csak balesetveszélyesek, de az autónkra is rossz hatással lehetnek. A Europcar szakértői összegyűjtötték azokat a rossz autóvezetési szokásokat, amelyeken érdemes változtatni.

Azt már mindenki tudja, hogy vezetés közben csak kihangosítóval vagy headsettel telefonálhatunk, de ezen kívül még sok olyan tényező van, amit ugyan nem büntetnek, de negatívan befolyásolhatja a vezetésünket vagy rossz hatással lehet a gépjárművünkre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a gyakran előforduló rossz autós szokásokat:

  • Sokan bele sem gondolnak, hogy az evés, ivás, a dohányzás, akárcsak a telefonálás eltereli a figyelmünket a vezetésről. Továbbá a dohányosok sajnos sok esetben a cigicsikket kidobják az autójukból, ezzel károsítva a környezetet is.
  • A csomagtartó helyett az utastérbe pakolás nagy veszélyforrás lehet egy-egy nagyobb fékezésnél, mert az elszabadult csomagok kisebb-nagyobb sérülést is okozhatnak.
  • Az utolsó pillanatban való fékezés, és a kis követési távolság igencsak megnöveli a balesetek kialakulásának veszélyét. Inkább fékezzünk időben és tartsuk a nagyobb követési távolságot. Illetve a hirtelen fékezés vagy gyorsítás az üzemanyag-fogyasztást is megnöveli, ezért törekedjünk az egyenletes sebesség megtartására.
  • Az irányjelzők használatának mellőzése összezavarhatja az autós társainkat, és akár koccanás is lehet belőle.
  • Hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatig halogatni a tankolást. Ennek a veszélye nem csak abban rejlik, hogy ottragadhatunk az úton, hanem az üzemanyagtartályban felgyülemlett lerakódások eltömíthetik a szűrőket és akár a motorba is kerülhetnek.
  • Ha vezetés közben folyamatosan a sebváltón pihentetjük a kezünket, az nem csak lassítja a reakcióképességünket egy esetleges krízishelyzetben, de hozzájárulhat a sebességváltó gyorsabb elkopáshoz is.
  • „Holnap úgyis esni fog” jelmondattal gyakran heteken keresztül halogatjuk az autómosást. Ez nem csak esztétikailag rossz, de károsíthatja az autót is, például a madárürülék rövid idő alatt meg tudja marni az autó fényezését.
  • A nem megfelelő cipőben való vezetés nagyon nem biztonságos, mert akadályozhat bennünket a vezetésben, például a magassarkú cipő beakadhat a szőnyegbe.
  • Ha nem cseréljük a gumiabroncsokat, az nem csak az autó fogyasztására lehet rossz hatással, hanem veszélyes is, mert az évszaknak nem megfelelő guminak nem olyan a tapadása.
  • A kényelmünk érdekében akkor is autóval indulunk el, amikor tudjuk, hogy az nincsen a legjobb állapotban. Ilyenkor inkább válasszunk más közlekedési alternatívát, mint például az autóbérlés, ahol garantáltan jó állapotú autót biztosítanak a rendelkezésünkre és az aktuális utazásunknak megfelelő gépjárművet választhatunk.

Tudjuk, nem könnyű a rossz szokásokon változtatni, de megéri. Biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.