13 év fegyházat kapott a kanizsai N. T., aki a nyílt utcán mészárolta le a volt kedvesét

facebook megosztás

A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. március 21-én hozott ítéletet N. T. ügyében, aki a nyílt utcán, fényes nappal, brutális kegyetlenséggel végzett volt élettársával. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. A férfi büntetése 13 év fegyház, tekintettel az enyhítő körülményekre: a vádlott kóros elmeállapotára, megbánó magatartására, valamint 4 kiskorú gyermek felé fennálló tartási kötelezettségére. Az ítéletről, ami egyelőre nem jogerős, dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, megyénk törvényszékének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi és a sértett nő 2014-től álltak egymással szerelmi kapcsolatban. Gyakran veszekedtek, ami néhányszor tettlegességig fajult. 2017 szeptemberében a nő végleg szakítani akart. A pár a gyilkosságot megelőző napokban Facebook-üzenetekben veszekedett egymással, majd találkoztak a férfi nagykanizsai lakásánál, hogy a sértett elvigye tőle személyes holmijait.

Miután a nő megérkezett, a vádlott kirángatta őt az autóból és dulakodni kezdtek. Az asszony segítségért kiabált és vissza akart ülni a gépkocsiba. A férfi ekkor lerántotta a földre és egy közelben heverő vasból készült ablakvédő rács darabbal kétszer lesújtott a fejére. A vádlott ezt követően egy 19 cm pengehosszúságú késsel – látva, hogy a sértett életben van – számos alkalommal megszúrta annak fejét, mellkasát, nyakát és hátát. Eközben a nő segítségért kiabált, amit észlelve az egyik szomszéd kihívta a mentőket. Mindezek után a férfi odalépett a sértetthez és elmetszette a nyakát, majd egy – a volt élettársa kocsijából szerzett - csontozó késsel saját magát is többször megsebezte. A rendőrjárőrök kiérkezésekor menekülni kezdett azzal fenyegetőzve, hogy öngyilkos lesz.

A sérült nő a helyszínen életét vesztette, testén összesen 35 külsérelmi nyom volt azonosítható.

Az eljárás során a bíróság megállapította, hogy a vádlott beszámítási képessége az emberölés elkövetésekor fennállt személyiségzavara miatt közepes mértékben korlátozott volt. A férfi sértettel való kapcsolatát szorongás és paranoid téveszmék jellemezték, ezek azonban a cselekménnyel nem álltak közvetlen összefüggésben: a bűncselekmény elkövetését az váltotta ki, hogy a nő végleg szakítani akart.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. március 21-én hozott ítéletével különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, s 13 év letöltendő fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott kóros elmeállapotát, megbánó magatartását, valamint 4 kiskorú gyermek felé fennálló tartási kötelezettségét.

Az ügyben a férfi és védője a kiszabott szabadságvesztés tartamának enyhítése végett jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős: a döntés joga a Pécsi Ítélőtábláé.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.