50 éves az éremgyűjtők kanizsai csoportja

facebook megosztás

Az Ötven év érmei című tárlaton a Nagykanizsához kapcsolódó érméket mutatják be 1969-től napjainkig. A szerdai megnyitón az egyesület vezetősége emlékplakettekkel köszönte meg a támogatók segítségét.

Rendhagyó kiállítással emlékezett meg fennállásának ötvenedik évéről a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja a HSMK-ban. Az Ötven év érmei című tárlat a Nagykanizsához kötődő érmeket mutatja be az egyesület 1969-es megalakulásától napjainkig. – Egy érme képes a maga cizelláltságában feltárni, hogy miként gondolkodtak elődeink, mit akartak kifejezni, a kibocsájtók egy-egy új veret képi világának a megválasztásában - mondta Dénes Sándor polgármester.

A harminchárom tagot számláló nagykanizsai csoport aktív tevékenységet folytat a térségben. A tagok rendszeresen szerveznek pénztörténeti évfordulókhoz kapcsolódó kiállításokat, továbbá börzéket is rendeznek, melyek jó alkalmat teremtenek cserére, vételre és egy-egy gyűjtemény bővítésére. – Ötven év nem kis idő. Az még egy ember életében is jelentős. Én ennek az ötven évnek harmincnyolc évet voltam a részese. Ez alatt a harmincnyolc év alatt, ami történt, azt tudom értékelni és elmondani. Nagyon profi gyűjtőmunka folyt, az éremveretésből, éremkiadásból, plakettkiadásból is kivettük részünket - említette Farkas István, a MÉE Nagykanizsai Csoportjának titkára.

Cseresnyés Péter azt mondta, az érmék magukon viselik egy-egy korszak jellemző vonásait, így kézzelfoghatóvá teszik a történelmet és a hagyományokat, ezért fontos és hasznos a numizmatikával, a pénztörténettel foglalkozók munkája. –  Egy-egy éremhez történelem, történelmi cselekmények, események sora – akár politikai események sora kapcsolódik. És azok, akik ezeket a tárgyakat, emlékeket összegyűjtik, egyben ismereteiket is bővítik.

A kiállításmegnyitót követően az egyesület emlékplaketteket adott át többek között a csoport alapítójának, Kiss Györgynek. A tagok köszönetet mondtak azoknak is, akik hosszú időn keresztül támogatták tevékenységüket. A jubileumi kiállítás március 14-ig látható a HSMK földszinti előcsarnokában.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.